Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ο ι.ν. Θεοτόκου Λαμίας διεκδικεί τμήμα του Περιστερίου και Πετρούπολης - Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη!

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 02 Νοεμβρίου 2019


Ο ιερός ναός Θεοτόκου Λαμίας διεκδικεί τμήμα του Περιστερίου και Πετρούπολης, συχνά εκβιάζει ιδιοκτήτες οικοπέδων που έχουν αγοράσει νόμιμα εδώ και χρόνια.

Κύρια επιδίωξη όλων είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιωτικοποίηση της, η οικοπεδοποίηση της και τελικά η οικοδόμηση της, τονίζει ο Δήμος.


Με νέο ομόφωνο ψήφισμα ενόψει της συνέχισης της δικαστικής διαμάχης στις 5 Νοεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά της καταπάτησης και διεκδίκησης χιλιάδων στρεμμάτων στο βόρειο κομμάτι της πόλης από τη Μονή Λαμίας.

Το ψήφισμα καλεί το Δημόσιο να υποστηρίξει την πλευρά των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης και να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία στην περιοχή του Ποικίλου όρους.


Στο κλείσιμο του το ψήφισμα καλεί Φορείς, Δημοτικά Συμβούλια και την Περιφέρεια Αττικής με δυναμικές πρωτοβουλίες να ζητήσουν τη δέσμευση όλων των βουλευτών της περιοχής και της κυβέρνησης να μην ταυτιστούν με συμφέροντα καταπατητών – «διεκδικητών» σε βάρος του λαού της Δυτικής Αθήνας.

Αναλυτικά το ομόφωνο ψήφισμα της 18ης συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου:
ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη που μετράει πολλές δεκαετίες, κι όμως μέχρι και σήμερα συνεχίζει να απασχολεί την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Μητρόπολη Φθιώτιδας. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διεκδικεί 7.500 στρέμματα, που, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και καλύπτουν την περιοχή της Αγίας Τριάδας (Πεύκα Βέρδης) και τους Δήμους Πετρούπολης, Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Άνω Λιοσίων.

Η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση ξεκίνησε από το… 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση στρεμμάτων. Η πρώτη δίκη αφορούσε 300 στρέμματα. Από τότε έχει γίνει μια σειρά από δίκες, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε αποτέλεσμα. Η τελευταία δικάσιμος αλλά αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.Πώς ξεκίνησαν όλα

Η δικαστική αυτή ιστορία ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα, με τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας να διεκδικεί περιοχές από διαθήκη του 1916, βάσει της οποίας η εν λόγω εκκλησία έχει κληρονομήσει ένα μεγάλο μέρος του κτήματος Βερδή, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Όπως σημειώνεται από τον Δήμο Περιστερίου, μεγάλο μέρος της έκτασης του κτήματος Βερδή έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείες, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεκδικεί μια έκταση 7.500 στρεμμάτων, κάτι που προκαλεί τεράστιο θέμα για τις εντός σχεδίου περιοχές των δύο πόλεων, καθώς επίσης τις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Ποικίλου Όρους. Ειδικότερα, από τις διεκδικήσεις του ναού τα 4.000 στρέμματα είναι σε κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων (Περιστερίου και Πετρούπολης) και 3.500 στρέμματα εκτός σχεδίου, στο Ποικίλο Όρος, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Μάλιστα, ο ναός επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.


Από τις διεκδικήσεις του ναού τα 4.000 στρέμματα είναι σε κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων (Περιστερίου και Πετρούπολης) και 3.500 στρέμματα εκτός σχεδίου, στο Ποικίλο Όρος

Η υπόθεση τρέχει δικαστικά εδώ και δεκαετίες, αποδεικνύοντας τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στα δικαιώματα των δύο πλευρών.

Η διεκδίκηση δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κενά στο πολεοδομικό κομμάτι, ενώ υπάρχει και ο φόβος να κατηγορηθεί το Δημόσιο για καταπάτηση έκτασης.
Στο παρελθόν ο π. δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, εκτός του ότι υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα πολιτική λύση, αλλά και να συνδράμουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασαρχείο και Κτηματική Υπηρεσία) στη διευθέτησή της, απαίτησε τα εξής:

- Το ελληνικό Δημόσιο να λάβει όλα τα απαραίτητα και πρόσφορα μέτρα ώστε να προχωρήσει σε άμεση και οριστική λύση και να διασφαλίσει τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της περιοχής του Ποικίλου Όρους.

- Να γίνει επίσπευση της διαδικασίας σχετικά με την έκδοση της οριστικής απόφασης από το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ, το ΣΥΠΟΘΑ (πρώην ΣΧΟΠ), για την έγκριση της μελέτης που έχει υποβάλει ο Δήμος Πετρούπολης με τίτλο «Αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδα (Πεύκα Βέρδη), Δήμου Πετρούπολης», σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο έχει κινηθεί και ο Αντρέας Παχατουρίδης. Σε δηλώσεις του σημείωνε: «Ένας ναός διεκδικεί το μισό Περιστέρι, τη μισή Πετρούπολη. 7.500 στρέμματα δομημένων και αδόμητων οικοπέδων. Σε πλατείες και παιδικές χαρές όπου έπαιξα εγώ ως παιδί διαπιστώνω τώρα ως δήμαρχος ότι έπαιζα σε παιδικές χαρές μιας εκκλησίας από τη Λαμία. Όσον αφορά το Περιστέρι, επειδή είναι οικήματα και οικόπεδα ανθρώπων που με μόχθο έχτισαν τα σπίτια τους, θα βγει ο κόσμος στους δρόμους. Εγώ θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω τον μόχθο των ανθρώπων της πόλης που πλήρωσαν το οικόπεδο και έχουν χτίσει. Εμείς πήγαμε και στο υπουργείο Εσωτερικών και ομολογώ την πολύ θετική στάση του υπουργού, που συγκάλεσε άμεσα όλα τα συναρμόδια υπουργεία, και για πρώτη φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Περιστερίου και Πετρούπολης) συντάσσονται με το Δημόσιο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».

Ακολουθήστε μας