Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ποικίλο όρος - Ένα βουνό για τα ...μπάζα! Ορος Αιγάλεω: Ένα… βουνό από μπάζα - Ας Μή μείνουμε αμέτοχοι!

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 07 Φεβρουαρίου 2020


Ενώ έρευνες χτυπούν το καμπανάκι με τα ανησυχητικά τους πορίσματα για το  Ποικίλο όρος και το Όρος Αιγάλεω για κάποιο λόγο όλα τα πορίσματα μένουν στο συρτάρι και οι πνεύμονες της Δυτικής Αθήνας γεμίζουν μπάζα και όχι μόνο, αφού κανείς δεν φαίνεται να παίρνει μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου.
 

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση του σωματείου  ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ ΑΤΤΙΚΗΣ  οι αθλητές που έτρεχαν στη διαδρομή του Ποικίλου όρους μεταξύ των οποίων και ο Επικεφαλής της παράταξης Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ κ. Κων/νος Σάμιος εκτός του ότι είδαν το βουνό για τα ...μπάζα είδαν και τα μπάζα παρατημένα δεξιά και αριστερά, σε κάποιο σημείο ήταν αδύνατον να περάσουν λόγω του ότι τα μπάζα ήταν μέσα στο δρόμο.

 

 

Ο κ. Σάμιος μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα - καταγγελία για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. 

 

Αυτή επιδόθηκε στον ΑΣΔΑ και συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Αιγάλεω. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε διαπιστώσεις, καταγγελίες και ψηφίσματα, τόνισε ο κ. Σάμιος, πρέπει όλοι να κινηθούμε ενάντια στο οικολογικό έγκλημα που συντελείται.

 

 

 

 

 

Ο δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας ανέφερε πως χρόνια συμβαίνει αυτό και πως οι επιτήδειοι βρίσκουν διόδους. Συμφώνησε πως πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι, καθώς και δήμοι, περιφέρειες, δασική υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

 

Τόνισε πως μετά την καταγγελία του κ. Σάμιου ο ΑΣΔΑ έκλεισε τις διόδους και καθάρισε το δασικό μονοπάτι.

 

 

 

Υπενθυμίζουμε πως το βουνό, πάντως, διατηρεί αξιοσημείωτη αυτοφυή βλάστηση. 

 

 

 

Η έρευνα επιστημόνων κατέγραψε περισσότερα από 600 άγρια είδη, ορισμένα από τα οποία απειλούμενα ή σημαντικά. 

 

Ο κ. Μπαντούσης επιστημονικός υπεύθυνος τονίζει: «Εκτιμώ ότι οι δήμοι της περιοχής πρέπει να υποστηρίξουν δραστηριότητες που να κάνουν τους κατοίκους να “αγκαλιάσουν” το βουνό. Η καλύτερη φύλαξη είναι η παρουσία του κόσμου».

 

 

 «Οι δήμοι της περιοχής πρέπει να υποστηρίξουν δραστηριότητες που να κάνουν τους κατοίκους να “αγκαλιάσουν” το βουνό. Η καλύτερη φύλαξη είναι η παρουσία του κόσμου».

 

 

 

 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ το οποίο συνέταξε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κων/νος Σάμιος και το υπέγραψαν εκατοντάδες πολίτες.

 

 

 

 

 Όλες οι υπογραφές είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Ο ΠΑΛΜΟΣ και το www.nlpradio.gr υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια ενεργά και θα έχει το ενδιαφέρον του στραμμένο προς αυτή την κατεύθυνση.

 Ο κ. Σάμιος μετά την πρώτη ενθαρρυντική εξέλιξη ανακοίνωσε:

 Το πρωτο βημα εγινε...Για την προστασια του πολυπαθου ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ στο μελλον της δημιουργιας και μετατροπης του σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ απο τυχοδιωκτικα στοιχεια...

ΜΕ την υιοθετηση απο το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ του προσχεδιου ψηφισματος ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ που θα, ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ σε ολες τις αρμοδιες υπηρεσιες μεσα σε ενα μηνα απο τον ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ..

Ηδη μεσα σε λιγες εβδομαδες νετα απο την συλλογη των υπογραφων εκατονταδων πολιτων ΚΑΙ ΤΗΝ παρασταση του δημαρχου ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟΝ ΑΣΔΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ, με αποφαση του συνδεσμου ανοιχθηκαν οι δρομοι που ειχαν κλεισει στην περιοχη επανω απο το στρατοπεδο στην λιμνη ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, με εκατονταδες τοννων μπαζοσκουπιδιων , ενω στις υπαρχουσες μπαρες του ΑΣΔΑ που ησαν ανοικτες επιτρεποντας στους αδιστακτους μπαζακηδες την ανετη κυκλοφορια , ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ κλειδαριες ασφαλειας.. ..

Ο ΑΓΩΝΑΣ που ξεκινησε ΜΕ ΤΗΝ συλλογη αυτων των πρωτων 250 και πλεον υπογραφων απο δρομεις-πολιτες της δυτικης ΑΘΗΝΑΣ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ-, στην διοργανωση του ετησιου αγωνα δρομου ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΔΑΦΝΙΟΥ με ΤΗΝ κατανοηση και ενεργητικη εργασια των δημων ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝΟΛΗΣ της δυτικης ΑΘΗΝΑΣ,,ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΣΔΑ, θα ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ αυτου του ζωτικου πνευμονα της περιοχης και θα απαλλαξει το ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ βεβαια αφανισμο, την υποβαθμιση και την καταστροφη... Το θεμα εχει πολλα σταδια ακομα και ολοι-ολες θα ειμαστε ενεργητικα συμμετοχοι στην καθε φαση που θα απαιτηθει μεχρι την τελικη ΛΥΣΗ ΤΟΥ..ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΣΑΜΙΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ....

ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΣΑΜΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

Πρόσφατο Δημοσίευμα

 


Ενα δεύτερο βουνό από μπάζα δημιουργείται σταδιακά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω.

 

 

Ερευνητικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες εντόπισε στην περιοχή 52 μικρές χωματερές με μπάζα, υλικά εκσκαφών και άλλα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο γύρω από τη λεωφόρο Σχιστού.

Αρκετές και οι παράνομες δραστηριότητες που παραμένουν ακόμα και στην καρδιά του βουνού, παρότι θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί προ 20ετίας.

 

Το πρόγραμμα «Προστατεύοντας το όρος Αιγάλεω»πραγματοποιήθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. 

 

«Στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τις οχλούσες δραστηριότητες, τις παράνομες χωματερές αλλά και την αυτοφυή βλάστηση του βουνού», εξηγεί  ο Δημήτρης Μπαντούσης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου. «Το σημαντικότερο εύρημα ήταν δυστυχώς το πλήθος των μικρών χωματερών. Το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται εκατέρωθεν της λεωφόρου Σχιστού, στα δυτικά του όρους. Υλικά εκσκαφών, σκουπίδια και μπάζα αποτελούν μέρος του «σκηνικού» στο όρος Αιγάλεω, το οποίο διατηρεί αξιοσημείωτη αυτοφυή βλάστηση.

 

Οπως φαίνεται, η περιοχή χρησιμοποιείται συστηματικά για την παράνομη απόρριψη μπάζων, η οποία “εξυπηρετείται” μέσα από παράδρομους της λεωφόρου. 

 

Απορρίψεις μπάζων εντοπίσαμε και στην “καρδιά” του βουνού, στην α΄ζώνη προστασίας, καθώς και στα ανατολικά του όρους, στις θέσεις “Σχιστό Κορυδαλλού” και “Πυροβολεία”. 

 

Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε έναν βαθμό στον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης με το ανθρωπογενές “μωσαϊκό” της περιοχής, που αποτελείται από πληθυσμιακές ομάδες με εξαιρετικά ανομοιογενή χαρακτηριστικά (ρομά, οικονομικοί μετανάστες, άτομα χαμηλής εισοδηματικής τάξης κ.λπ.) που προτάσσουν ως κυρίαρχα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και λιγότερο την ποιότητα του περιβάλλοντος». 

 

Αντίθετα, κοντά στη λεωφόρο Αθηνών και στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, οι απορρίψεις μπάζων είναι λιγότερες, λόγω της κίνησης πεζών και οχημάτων.

 

 

 

 

 

Ενα ακόμα σημαντικό ζήτημα στο βουνό είναι οι δραστηριότητες που εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα. «Στην καρδιά του βουνού, όπου δεν επιτρέπεται τίποτα, υπάρχει μια παράνομη κτηνοτροφική μονάδα και αρκετές άλλες εμπορικές δραστηριότητες, όπως μαρμαράδικα. Επίσης, κοντά στη λεωφόρο Σχιστού υπάρχουν πολλές μάντρες για σιδηρικά («σκραπ»), τις οποίες δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε αν είναι παράνομες», λέει ο κ. Μπαντούσης.

 

 

 

 

 

Περσινό Δημοσίευμα

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Ποικίλον Ορος, τη φυσική επέκταση του όρους Αιγάλεωυπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων που θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια. Αντ’ αυτού οι επιχειρήσεις όχι μόνο λαμβάνουν διαδοχικές παρατάσεις λειτουργίας, αλλά πιέζουν να τους δοθεί άδεια να επεκτείνουν τις δραστηριότητες… που θα έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και χρόνια.

 

Με έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών (Περιστερίου) και το Δασαρχείο Αιγάλεω, το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece» ενημερώνει πως στο πλαίσιο της ετήσιας επιθεώρησης για την κατάσταση των δασικών δρόμων διαπιστώθηκε μεταξύ των άλλων προβλημάτων, ότι «ο δασικός περιφερειακός δρόμος, στην περιοχή Ασπροπύργου, στο Ποικίλο Όρος, έχει κλείσει από την εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων μπαζών».

 

 

 

Διάφοροι τύποι απορριμμάτων υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή, ωστόσο στο συγκεκριμένο σημείο, «ο δασικός δρόμος έχει κλείσει από μπάζα, και δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορήσουν πυροσβεστικά μέσα σε περίπτωση πυρκαγιάς» αναφέρει το ενημερωτικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Ασπροπύργου, στον Δήμο Χαϊδαρίου και σε άλλους φορείς.

 

 

 

Το ένα σημείο είναι στο χάρτη https://bit.ly/2Bw6JLt

 

 

Ακολουθήστε μας