Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Έρευνα CNN: Η Σ. Αραβία έδωσε αμερικανικά όπλα σε συμμάχους της αλ-Κάιντα

Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ Δημοσιεύτηκε στις 06 Φεβρουαρίου 2019

Η Σαουδική Αραβία και σύμμαχοί της έχουν προωθήσει αμερικανικά όπλα σε αντάρτες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ-Κάιντα και σε σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές πολιτοφυλακές, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου CNN.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά όπλα ως αντίτιμο για να εξαγοράσουν την στήριξη ορισμένων ένοπλων ομάδων στην Υεμένη, όπου το Ριάντ και άλλα σουνιτικά κράτη μάχονται κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πρόσκεινται στο σιιτικό Ιράν.

Η έρευνα του CNN καταδεικνύει ότι στο πλαίσιο των συγκρούσεων στην Υεμένη ορισμένα όπλα έχουν φτάσει στα χέρια φιλο-ιρανικών δυνάμεων, εκθέτοντας ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία στην Τεχεράνη.

Σε κάθε περίπτωση η παραχώρηση αμερικανικού οπλισμού σε τρίτους συνιστά παράβαση της σύμβασης που έχουν συνάψει η Σαουδική Αραβία και το ΗΑΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CNN μεταδίδει ότι αφότου παρουσίασε τα ευρήματα του ρεπορτάζ του αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει έρευνα για το ζήτημα.

Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι η προώθηση πολεμοφοδίων σε ακραίους ισλαμιστές εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, και κατά πόσον το Ριάντ είναι αξιόπιστος παραλήπτης αμερικανικών όπλων.

Αντιδρώντας στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από σαουδάραβες πράκτορες το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει νομικά την πρόσβαση του Ριάντ στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Πηγή: skai.gr

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας