Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Σε τροχιά εκλογών η Ισπανία

Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019

Πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται η Ισπανία αφότου τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας καταψήφισαν – όπως είχαν δεσμευτεί να κάνουν – το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters μάλιστα, η ισπανική κυβέρνηση θα προκηρύξει τις εκλογές αμέσως μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούνιο, χάρις στην υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών, με στόχο την επανάληψη του διαλόγου που διακόπηκε υπό την πρωθυπουργία του Μαριάνο Ραχόι και την επίλυση της κρίσης.

Όμως οι συνομιλητές του παραμένουν αμετακίνητοι ως προς το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, για το οποίο η Μαδρίτη ούτε που θέλει να ακούσει. Οι συνομιλίες διακόπηκαν οριστικά  την Παρασκευή.

Οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο και χρειάζονται την υποστήριξη μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Καταλανών, ώστε να περάσουν τον προϋπολογισμό.

Τις τελευταίες ημέρες το σενάριο των πρόωρων εκλογών κερδίζει διαρκώς έδαφος, με ορισμένους να βλέπουν ως πιθανές ημερομηνίες τις 14 ή τις 18 Απριλίου.

Οι πολιτικές εξελίξεις προβληματίζουν τους επενδυτές και θέτουν υπό πίεση τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, που όμως προς το παρόν είναι περιορισμένες. Και τούτο γιατί η αγορά ανησυχεί πολύ περισσότερο για τον άλλο μεγάλο του Νότου, την Ιταλία.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς καταγράφει νέα μικρή άνοδο σήμερα, στο 1,263% και απομακρύνεται από τα χαμηλά του 1,187%, στα οποία είχε υποχωρήσει την 1η Φεβρουαρίου. Αύξηση 1,8 μονάδας βάσης, στο 0,24% και για την απόδοση του ομολόγου διετούς διάρκειας.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς είναι στο 2,866%, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου είχε υποχωρήσει στο 2,57%. Το spread ιταλικών- ισπανικών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 160 μονάδες βάσης, ενώ είχε ανοίξει έως και τις 178 μονάδες την περασμένη εβδομάδα.

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας