Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Παρέμβαση του Κώστα Φωτεινάκη στην ημερίδα της ΕΠΟΧΗΣ με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κλιματική αλλαγή»

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαρτίου 2020

 


ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Αριστερά και κλιματική κρίση | ΕΣΗΕΑ 19.02.2020


Με αφορμή τη Σύνοδο των Δημάρχων και την παρουσίαση του Συμφώνου για το κλίμα και την ενέργεια 4 Μαρτίου 2020 στην Ευρωπαϊκή  Ένωση παρουσιάζω την παρέμβαση που έκανα στην ημερίδα της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ με θέμα «Αριστερά και κλιματική κρίση».  [Covenant of Mayors Ceremony and European Climate Pact announcement event  https://bit.ly/32F9s1G]


Η θέση των ΦτΦ είναι ότι «Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα, η ανάσχεσή της είναι με δράσεις  τοπικού χαρακτήρα». Δράσεις σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων. Ως πρόεδρος των ΦτΦ αλλά και με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Χαϊδαρίου, υποστηρίζω το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια», το οποίο έχουν υπογράψει 9.826 Δήμοι, μεταξύ των οποίων 223 από τους 325 Δήμους της χώρας μας.

Οι Δήμοι οφείλουν να τιμήσουν την υπογραφή τους, να δρομολογήσουν τα μέτρα που έχουν δεσμευτεί και να καταθέσουν πραγματικές αναφορές προόδου και αποτελεσμάτων (Results Monitored).

Πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι θα πρέπει:

1.       Να υποβάλλουν και να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δράσεων των Δήμων τους στις νέες προκλήσεις και στόχους που μπαίνουν από τους Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

2.       Τα σχέδια των Δήμων θα πρέπει να έχουν ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα λαμβάνοντας υπόψη τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς στόχους.

3.       Να εφαρμόσουν πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και στα σχολεία καθώς και μείωσης των αποβλήτων. Να ενισχύσουν και να συμμετέχουν στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στο Δήμο τους.

4.       Να καταθέτουν ετήσιες αναφορές προόδου και αποτελεσμάτων των σχεδίων υλοποίησης των δράσεων.

5.       Να ενημερώνουν, εκπαιδεύουν, επιμορφώνουν με συστηματικό τρόπο τους κατοίκους προβλέποντας κονδύλια στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουν για το 2020 καθώς και για τα επόμενα χρόνια.

6.       Οι 102 Δήμοι που δεν έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια» να το πράξουν και να υποβάλλουν σχέδιο δράσης.

Οι Παγκόσμιοι και Ευρωπαϊκοί Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και  την Πράσινη Συμφωνία είναι χρήσιμοι ως ένα γενικό θεωρητικό εργαλείο, ωστόσο θα πρέπει από τις διακηρύξεις να περάσουμε στην πράξη για την «περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη» Παρέμβαση του Κώστα Φωτεινάκη (Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ – Δημοτικός Σύμβουλος με τους «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου».
--
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ NaturefriendsGreece

Ανθέων 72, 12461 | Τηλ. FAX: 215 5257408
ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω
Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358) Περιφέρειας Αττικής - τμήμα Πολιτιστικών Σωματείων (Αριθμός Φακέλου: 20014)

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). https://www.nf-int.org Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org. Από τον Ιανουάριο του 2020 συνεργάζεται με το Γερμανικό σωματείο Respect for Greece www.respekt-fuer-griechenland.de
Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. http://esango.un.org/civilsociety/login.do
Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά.

Ακολουθήστε μας