Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ελένη Σταυρου: Μια αλλιώτικη Εργατική Πρωτομαγιά

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2020


Η φετινή Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής για τους διαχρονικούς αγώνες των εργατών ενάντια στις παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, την εργασιακή εκμετάλλευση, την παιδική εργασία και για την διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς και ίσων ευκαιριών για όλους.

Μας βρίσκει αντιμέτωπους, λόγω της πανδημίας, με μια βαθιά εργασιακή – οικονομική κρίση που βλέπουμε πως πλησιάζει μα δεν μας έχει αγγίξει καλά ακόμη, με έναν εργασιακό μεσαίωνα που θα έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και με ένα αβέβαιο μέλλον που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα σημειωθεί έκρηξη των ανισοτήτων, του κινδύνου φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αφού ακόμη και στις προοδευτικές χώρες του πλανήτη η έννοια των δημόσιων αγαθών αντί να θεωρείται αυτονόητη, παραμένει άγνωστη και ως ένα μακρινό και άπιαστο όνειρο.


Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την παγκόσμια προοδευτική Κοινότητα, τους προοδευτικούς Πολίτες μπροστά σε μια τεράστια Ευθύνη. Με διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη να παλέψουμε για να χτίσουμε μια νέα κανονικότητα, ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που θα βασίζεται στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα παρέχει αξιοπρέπεια και ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους. Για ένα εργασιακό περιβάλλον που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και παγκόσμια τους τεράστιους και άνισους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένο το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο μπροστά στις νέες συνθήκες. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι γυναίκες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι χωρίς δεξιότητες, τα άτομα με αναπηρία, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες.

Τα εργασιακά δικαιώματα σε κίνδυνο

Σήμερα, υπό τις συνθήκες της νέας παγκόσμιας κρίσης που έχουμε μπροστά μας, τα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ILO, εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον κόσμο δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης ούτε στα απαραίτητα για την επιβίωση και την ασφάλειά τους, λόγω της απώλειας των θέσεων εργασίας και της σημαντικής μείωσης του μισθού τους.


Ενώ περίπου 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας του lockdown, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της McKinsey.

Στην Ελλάδα, που η απασχόληση δεν έχει ακόμη καταφέρει να φτάσει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα και ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ποσοστά ανεργίας του Μαρτίου 2020, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν:


– δεκάδες χιλιάδες απολύσεις,

– δραματική μείωση των προσλήψεων ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού,

– έκρηξη στην μετατροπή συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,

– αύξηση του εργασιακού άγχους και

– δραματική μείωση των μισθών.

Ενώ, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση εργασίας ή χωρίς εισόδημα λόγω της αναγκαστικής απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων και είναι άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Προκλήσεις από την παγκόσμια κρίση της πανδημίας

Η σημερινή παγκόσμια κρίση λόγω της πανδημίας αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης για την οικοδόμηση ενός πλαισίου προστασίας των εργαζομένων για την δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας και για την υιοθέτηση πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και μείωσης των ανισοτήτων.


Η πανδημία έφερε επίσης στο προσκήνιο τις μακροχρόνιες ανισότητες μεταξύ των φύλων και το άνισο φορτίο που σηκώνουν καθημερινά οι γυναίκες με την μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι και τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

Οι γυναίκες βρίσκονται παγκοσμίως στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των εργαζομένων στην υγεία και την φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.


Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αντιμετωπίζουν διπλό φορτίο: μεγαλύτερες βάρδιες στην εργασία και πρόσθετη φροντίδα στο σπίτι, αφού ο χρόνος που αφιερώνουν καθημερινά στην μη αμειβόμενη εργασία αυξήθηκε κατακόρυφα, λόγω της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας των σχολείων, παιδικών σταθμών και μονάδων φροντίδας.

Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ήταν και παραμένει πάντα μια πρόκληση. Σήμερα όμως υπό τις νέες συνθήκες είναι μια αναγκαιότητα.


Εάν θέλουμε αύριο, βγαίνοντας από αυτήν την κρίση να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία για όλους, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις χρειάζεται σήμερα να ξανασχεδιάσουμε το εργασιακό περιβάλλον με την συμμετοχή όλων των μερών, χωρίς αποκλεισμούς.

Χρειάζεται σήμερα να χτίσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων ενάντια στις φιλελεύθερες πολιτικές που ευνοούν την ασυδοσία των εργοδοτών αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, οξύνουν τις ανισότητες και αναμένεται να οδηγήσουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Η ώρα της ευθύνης είναι εδώ. Τώρα, ήρθε η ώρα και της δράσης. Εσείς τι λέτε;


Η Ελένη


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεννήθηκα στο Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι Αττικής. Σ’ αυτή την πόλη, δίπλα στις όχθες του ποταμού Κηφισού ονειρεύτηκα, ερωτεύτηκα, τελείωσα το σχολείο, έκανα οικογένεια, μεγάλωσα τα δύο μου κορίτσια. Σ’ αυτή την πόλη που αγαπώ εξακολουθώ να ζω μέχρι σήμερα.

Ζωντανές είναι ακόμα οι μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια μιάς άλλης εποχής. Τότε που το ποτάμι είχε ζωή, ο Σκαραμαγκάς ήταν παραλία, τα εργοστάσια «Κλωσταί Πεταλούδας» ήταν σε λειτουργία, τα αυτοκίνητα ήταν λιγοστά, το δίκτυο της Ούλεν (όπως έλεγαν παλιά την ΕΥΔΑΠ) δεν είχε φτάσει ακόμη σε όλες τις περιοχές και οι γειτονιές μας ήταν γεμάτες ρέματα και λαχανόκηπους.

Έντονες οι μνήμες και από τα μαθητικά μου χρόνια. Από τη Σχολή Τσιαμούλη που φοιτούσα στο Δημοτικό και από το Α’ Γυμνάσιο – Λύκειο Θηλέων Περιστερίου σαν έφηβη μαθήτρια.

Έχω καταγωγή από την Ικαρία, που αγαπώ πολύ και τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, που είναι εξίσου αγαπημένη μου πατρίδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Είμαι μέλος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ – NatureFriendsGreece, καθώς και της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International

Συμμετείχα για πρώτη φορά στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιουλίου 2019 , ως υποψήφια Βουλευτής Δυτικού Τομέα Β΄Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής. Οι συμπολίτες μου, οι πολίτες της Δυτικής Όχθης με τίμησαν με την ψήφο τους και εκλέχτηκα 5η σε σειρά εκλογής σε σύνολο 14 υποψηφίων, μετά τα πολύ γνωστά ονόματα των Υποψηφίων Βουλευτών.

Είμαι εκλεγμένο Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Eίμαι εκλεγμένο Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Είμαι Συντονίστρια Δικτύου Γυναικών ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών από την ίδρυσή του (1/4/2016) ως σήμερα.

Είμαι μέλος της Γραμματείας Δικτύου Ισότητας Κινήματος Αλλαγής.

Είμαι μέλος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Διετέλεσα μέλος της Επιτροπής «Ανοιχτή Κοινωνία – Δικαιώματα» της Οργανωτικής Επιτροπής Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

‘Ημουν Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Περιστερίου για πρώτη φορά τον Μάιο του 2014, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Δημήτρη Κελάφα

Ονειρεύομαι μια ανοιχτή, ειρηνική κοινωνία όπου θα επικρατεί η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και οι ίσες ευκαιρίες για όλους χωρίς διακρίσεις.

Θέλοντας να συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχω στους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, ενάντια στο μίσος, το ρατσισμό και κάθε είδους διάκριση που χωρίζει αντί να ενώνει τους ανθρώπους.
ΣΠΟΥΔΕΣ

Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Πανεπιστημίου Πειραιά

Είμαι κάτοχος πτυχίου του Πάντειου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Είμαι κάτοχος του CMI – Diploma in Management and Leadership
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Εργάστηκα για πάνω από 30 χρόνια στον τραπεζικό τομέα με υψηλές θέσεις ευθύνης σε διάφορους τομείς δραστηριότητας.

Διετέλεσα Υποδιευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Αγροτικής Τράπεζας, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Επικεφαλής Τομέων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων. Επί 11 χρόνια διετέλεσα στέλεχος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Αγροτικής Τράπεζας.

Είμαι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ακολουθήστε μας