Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Μιχάλης Σελέκος: ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019

 


ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

Με αυτό τον τίτλο, ο πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου κ.  Μιχάλης Σελέκος, απαντά για “κατευθυνόμενο άρθρο”, με το οποίο ο “κ. Ντηνιακός προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητα του στο να εκπονήσει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2020”:


Μ. Σελέκος: “Θέλει να ανοίξει τον δρόμο στους εργολάβους”


Ο κ. Ντηνιακός με αυτό το κατευθυνόμενο δημοσίευμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητα του στο να εκπονήσει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2020.

Η σύνταξη και ισοσκέλιση του προϋπολογισμού είναι γεγονός που θέλει μεγάλη προσπάθεια, ξεψάχνισμα και άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους υπερεσιακούς παράγοντες. Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλη την πενταετία που διοικήσαμε το Δήμο και με δεδομένες τις τεράστιες περικοπές (65% μείωση του προϋπολογισμού) καταφέραμε να τον λειτουργήσουμε, να πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές, να εξοφλήσουμε παλιά χρέη, να μειώσουμε δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, να μειώσουμε συνδρομές στον πολιτισμό και το κολυμβητήριο, να καταργήσουμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να κάνουμε πολλά έργα υποδομής για την πόλη μας.

Η σημερινή δημοτική αρχή ψεύδεται και κινδυνολογεί ότι μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών, ξεκινώντας από τους δημοτικούς υπαλλήλους και μάλιστα από τον επόμενο μήνα. Η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν άφησε ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τρίτους( προμηθευτές κ.α), ενώ επίσης άφησε αποθεματικό για την μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον 2,5 μισθούς, δηλαδή μέχρι και τις αρχές Μαρτίου του 2020.

Το επίδομα των 176 ευρώ που δικαίως διεκδίκησαν και κέρδισαν οι εργαζόμενοι, εξοφλήθηκε κατά τα 4/5 (δηλαδή τέσσερις από τις πέντε δόσεις) από τη δική μας δημοτική αρχή. Ενώ για το 13ο και 14ο μισθό που επιδικάστηκε φέτος, εμείς όσο καιρό ήμασταν στη διοίκηση του Δήμου δώσαμε την πρώτη από τις τρεις δόσεις.

Μόνιμες σχέσεις εργασίας απέκτησαν 64 εργαζόμενοι. Από αυτούς οι 51 που εργαζόταν στους παιδικούς σταθμούς, πληρώνονταν ήδη ως συμβασιούχοι, άρα δεν υπάρχει επιπλέον μισθολογικό κόστος. Οι 13 που μονιμοποιήθηκαν μέσω ΟΑΕΔ εργάζονται και είναι απαραίτητοι σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Σκόπιμα η διοίκηση Ντηνιακού δεν αναφέρεται στον ισοσκελισμό του μισθολογικού κόστους, που προέρχεται από τη μείωση του προσωπικού( αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις). Οι απειλές για τη μείωση του προσωπικού έχουν να κάνουν με την πρόθεση του κ. Ντηνιακού να μειώσει το μόνιμο προσωπικό του Δήμου, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για τους εργολάβους και τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Κάτι που έκανε με το καλημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου έδωσε ένα κομμάτι της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβο.

Οι ανείσπρακτες όφειλες του Δήμου, προέρχονται από αδυναμία πληρωμών χιλιάδων μικροφειλετών. Ήδη οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Αλλά και σε λίγους μεγαλοφειλέτες με τους οποίους ο Δήμος είναι ήδη στα δικαστήρια. Όπως στο παράδειγμα που αναφέρεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα, με την περίπτωση οφειλής 650.000 ευρώ από επιχειρηματία, μια υπόθεση που έχει πάρει ήδη το δικαστικό δρόμο. Με δυο λόγια ο κ. Ντηνιακός με αυτό το καθοδηγούμενο δημοσίευμα στοχεύει σε πολλά επίπεδα:

– Στην άρνηση του να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα των εργαζομένων όπως τη στήριξη σε αγωγές για μονιμοποιήσεις, την πληρωμή του επιδόματος των 176 ευρώ, καθώς επίσης και του 13ου και 14ου μισθού. Από την άλλη προσπαθεί να δικαιολογήσει τη θέση του για αύξηση των συνδρομών στον πολιτισμό και το κολυμβητήριο.
– Να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες του Δήμου επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού, αλλά και να απειλεί ότι θα μετακινήσει υπαλλήλους σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Ο κ. Ντηνιακός χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία, φανερώνει την αντιλαϊκή του πολιτική που θέλει να εφαρμόσει στο Δήμο και την αδυναμία-ανικανότητα του να διαχειριστεί τη διοίκηση.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Ενόψει κατάρρευσης ο Δήμος Χαϊδαρίου

Η οικονομική κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του, με τον δήμο να βρίσκεται στα πρόθυρα κήρυξης στάσης πληρωμών, αρχής γενομένης από τους ίδιους τους εργαζομένους του ● Ευελπιστεί σε κυβερνητική παρέμβαση-σανίδα σωτηρίας για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Χαϊδαρίου, ευελπιστώντας σε μια σανίδα σωτηρίας που θα τον βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση που έχει χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου. Η οικονομική κατάσταση του δήμου χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη από αρμόδια στελέχη του, καθώς οι ανελαστικές δαπάνες (με κυριότερη τη μισθοδοσία του προσωπικού) είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του· υπολείπονται κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) που παίρνει, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών που διαθέτει η δημοτική αρχή.

Τα νούμερα που παρουσίασαν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στην «Εφ.Συν.» είναι αμείλικτα: ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει σήμερα αποθεματικά ύψους 1,3 εκατ. ευρώ (περιγράφονται ως τα χαμηλότερα αποθεματικά ανά τους ΟΤΑ της χώρας), ενώ απαιτούνται 1,5 εκατ. για τη μισθοδοσία δύο μηνών. Για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 υπολείπονται 400.000 ευρώ. Και αυτό ενώ έχει αφεθεί εκτός προϋπολογισμού σειρά προτάσεων διευθύνσεων του δήμου για παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες συνολικού ύψους 850.000 ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν έναν δήμο πολύ κοντά στην κήρυξη στάσης πληρωμών, ξεκινώντας από τους δημοτικούς υπαλλήλους και μάλιστα από τον επόμενο μήνα. Η δημοτική αρχή ευελπιστεί σε μια κυβερνητική παρέμβαση που θα τη σώσει από το αδιέξοδο, έχοντας ξεκινήσει τακτικές επαφές με αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομικών), διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, έκτακτη χρηματοδότηση, αναχρηματοδότηση δανείων και περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τους.

Ομως παράλληλα εξετάζει πρόσθετες επιλογές, που χωρίς αμφιβολία μοιάζουν τρομακτικές για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Σε πρώτο βαθμό, ο δήμος προτίθεται να κινηθεί σε δύο επίπεδα: μείωση μισθολογικού κόστους και είσπραξη οφειλών από ιδιώτες.

Το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς κάθε διεκδίκηση εργαζομένων (δίκαιες αναμφίβολα διεκδικήσεις) είχε θετική για τους ίδιους εξέλιξη: θεσμοθετήθηκαν το λεγόμενο επίδομα 176 ευρώ και 13ος-14ος μισθός και απέκτησαν μόνιμες σχέσεις εργασίας επιπλέον 80 εργαζόμενοι.
Ενδεχόμενο λουκέτου

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης μισθολογικού κόστους παραπέμπει σε μείωση προσωπικού. Εξετάζεται το ενδεχόμενο λουκέτου στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Χαϊδαρίου, περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες στο οργανόγραμμα του δήμου. Σύμφωνα με δημοτικά στελέχη, το συγκεκριμένο λουκέτο θα εξυπηρετούσε το σχέδιο του δήμου να μειώσει το μισθολογικό κόστος μόνο εάν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου – αίτημα για αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση έχει τεθεί στην κυβέρνηση.

Οι ανείσπρακτες οφειλές στον Δήμο Χαϊδαρίου από ιδιώτες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ. Αναζητώντας τις οφειλές, ο δήμος μάλλον θα είναι αμείλικτος απέναντι σε μεγαλοοφειλέτες, αν κρίνουμε από την περίπτωση που μας περιγράφηκε: ιδιώτης που χρωστούσε 650.000 ευρώ παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα τελευταία στιγμή πριν παραγραφούν οι οφειλές του.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν μπορούν να βγάλουν άμεσα τον δήμο από το οικονομικό αδιέξοδο. Χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν στήριξη από την κυβέρνηση και ανταπόκριση στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

«Υφίσταται πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Εχουμε ξεκινήσει μια τιτάνια και πολυμέτωπη προσπάθεια ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση. Στους πολίτες του Χαϊδαρίου αξίζει ένας δήμος που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους αλλά και να δημιουργεί τις συνθήκες για την αναπτυξιακή προοπτική συνολικά της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός. Στις μέχρι σήμερα συναντήσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ίδιος έχει εντοπίσει καλές διαθέσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Αρκούν, όμως, οι διαθέσεις;

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας