Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Χορός, μουσική, τραγούδι, θέατρο από το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019

Το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής φέτος κλείνει δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Χαϊδάρι. Εμπνευστής και ιδρυτής του δεν είναι άλλος από το «δάσκαλο και χορευτή», όπως συνήθως αποκαλούν τον  Γιώργο Καλογράνα.

Η πολιτιστική του προσπάθεια ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, από την εποχή που δίδασκε σε σχολεία της πόλης μας, ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Μετά τη συνταξιοδότησή του προχώρησε σε αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα, όπου μικροί και μεγάλοι περνάνε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους μαθαίνοντας χορούς από όλη την Ελλάδα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε μια κατάμεστη αίθουσα Δημαρχείου έγινε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τα μέλη του ντυμένα με διάφορες παραδοσιακές στολές, με τις χορευτικές τους επιδείξεις απέδειξαν την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο σύλλογο.


Γιώργος Καλογράνας
“Κυψέλη πολιτισμού”
Στο χαιρετισμό του ο ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Καλογράνας, είπε μεταξύ άλλων: «Η ανατολή του νέου έτους μας φέρνει σε αυτό το φιλόξενο χώρο, όπου θα κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα παρακολουθήσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Κάλαντα, τραγούδια παραδοσιακούς χορούς και ένα θεατρικό σκετς. Είμαστε περήφανοι για το σύλλογό μας. Αποτελούμε μια κυψέλη πολιτισμού και υπηρετούμε με υπευθυνότητα και σεβασμό την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Το θέατρο, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός αποτελούν τις ρίζες του πολιτισμού μας. Έργο μας είναι να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας. Λαοί που έχασαν την πολιτιστική τους ταυτότητα, έσβησαν από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη».«Αυτά πετύχαμε πέρυσι»
Στη συνέχεια ο κ. Καλογράνας έκανε έναν μικρό απολογισμό δράσεων για τη χρονιά που μας πέρασε. Μεταξύ άλλων ο σύλλογος τους συμμετείχε στο 1ο Χαΐδαριώτικο Καρναβάλι ως επικεφαλής΄και με το γαϊτανάκι και τις στολές έκλεψε την παράσταση. Έλαβε μέρος στις εθνικές παρελάσεις. Όπως και κάθε χρόνο, στα μέσα Ιουνίου οι χορευτικές ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους. Η χορωδία τους επιτελεί εκτός των άλλων και κοινωνικό έργο. Γι’ αυτό το λόγο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα επισκέφτηκε κοινωφελή ιδρύματα. Μοίρασε δώρα σε ανήμπορους, ασθενείς και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα κάλαντα φέτος τα είπαν όχι μόνο στον δήμαρχο, αλλά και στους εργαζομένους του Δήμου. Η θεατρική τους ομάδα ταξίδεψε σε τρεις επαρχιακές πόλεις, τα Τρίκαλα, τον Ορχομενό και την Αμάρυνθο. Επίσης στο Περιστέρι όπου έδωσε με επιτυχία τέσσερις παραστάσεις με την κωμωδία «Δον Καμίλο».

«Φέρτε τα παιδιά σας. Είναι δωρεάν»
Το μεγάλο δώρο όμως για το κοινό, το άφησε για το τέλος. Στο σύλλογο λειτουργεί από φέτος παιδικό χορευτικό τμήμα. Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου είναι εντελώς δωρεάν. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σύλλογο. Τελειώνοντας ευχαρίστησε όλα τα μέλη του συλλόγου για το μεράκι και τη δουλειά τους και τους ευχήθηκε ότι καλύτερο για αυτούς και τις οικογένειες τους. Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους «Υγεία, υγεία, υγεία».

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας


Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας