Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Πρόσκληση στη διαδικτυακή δράση “ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ” από το Κέντρο Πρόληψης «Φαέθων»

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

 

 

Εδώ και πολύ καιρό ζούμε την εποχή της πανδημίας με όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διασποράς του ιού: κοινωνικές αποστάσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9:00μ.μ, έξοδο από το σπίτι με βεβαίωση κυκλοφορίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας, συνεχή χρήση αντισηπτικών κλπ.

 

 

Η χρήση τεχνολογικών μέσων για την πραγματοποίηση επαγγελματικών (τηλε-εργασία), εκπαιδευτικών (τηλε-εκπαίδευση) δραστηριοτήτων και κοινωνικών επαφών έχει αντικαταστήσει την δια ζώσης επαφή και έχει κατά κάποιο τρόπο γίνει αντιληπτό πόσο έντονα έχουν ΄΄ψηφιοποιηθεί΄΄οι σχέσεις και η ζωή μας.

 

Η πανδημία και ο χειμώνας που διανύουμε μας κρατάνε περισσότερες ώρες στο σπίτι και ο καθένας μας βιώνει με τον δικό του τρόπο αυτή την συνθήκη.

 

Αν και η ψηφιοποίηση έχει «μπει για τα καλά στην ζωή μας», η αντίληψη του κόσμου που μας περιβάλλει μέσω των αισθήσεων, έχει τον πρωταρχικό ρόλο. Η αισθητηριακή αντίληψη δημιουργείται μέσα από αλλεπάλληλα ερεθίσματα από το περιβάλλον και διακινεί στον καθένα από εμάς διαφορετικά συναισθήματα και βιώματα.

 

Σκεφτήκαμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τον πλούτο των αισθήσεων (όσφρηση, όραση, ακοή, γεύση, αφή) που διακινούνται από την εποχή του Χειμώνα και να το εκφράσουμε με διαφορετικούς τρόπους.

Ποιες άραγε είναι οι μυρωδιές, οι ήχοι, οι γεύσεις, οι εικόνες που συνδέονται με την εποχή του χειμώνα? ποια συναισθήματα μας διακινούν;

Για παράδειγμα: Βλέπω τους ανθρώπους με παλτά και κασκόλ, ακούω τον δυνατό αέρα, μυρίζω το ποτισμένο από την βροχή χώμα, μυρίζω τον καπνό από τα τζάκια, πιάνω μια μάλλινη κουβέρτα, γεύομαι μια ζεστή σοκολάτα ή ένα ζουμερό πορτοκάλι…

 

Μπορούμε να εκφράσουμε αυτά τα αισθητηριακά βιώματα και τα συναισθήματα που μας προκαλούν με πολλούς δημιουργικούς τρόπους: ποιήματα, τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής, ζωγραφιές, φωτογραφίες, κολλάζ, μυθιστορήματα, ταινίες.

 

Όλα γίνονται αποδεκτά εφόσον είναι υποκειμενικές και άρα μοναδικές εμπειρίες του καθενός μας και θέλουμε απλά να τα εκφράζουμε και να τα μοιραστούμε.

 

Έτσι, ο χειμώνας και η πανδημία με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις, μπορεί να προσφέρει και στιγμές δημιουργικότητας, αγάπης, σύνδεσης με τον εαυτό μας και τους άλλους.

 

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μικροί και μεγάλοι και να μοιραστείτε μαζί μας στέλνοντας στο facebook του Κέντρου Πρόληψης ή στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τις δημιουργίες σας.

 

Ελένη Φίλιου

Επιστημονικά Υπεύθυνη-Κοινωνική Λειτουργός

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας