Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Κρίτων Αρσένης: Κυβερνητική παραδοχή απουσίας μετρήσεων τοξικών αερίων ρύπων από τον ΧΥΤΑ Φυλής

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2021

 

Την απουσία σταθμών μέτρησης επικίνδυνων αέριων ρύπων του ΧΥΤΑ Φυλής παραδέχθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη με θέμα ‘Ο ΧΥΤΑ Φυλής δηλητηριάζει τον αέρα της Δυτικής Αθήνας και του λεκανοπεδίου’.

Ο Υφυπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη δημιουργία συστήματος καταγραφής ρύπων από το ΧΥΤΑ Φυλής, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αρσένης του επισήμανε ότι ούτε οι διοξίνες, ούτε τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM2,5 μετρώνται από το μοναδικό σταθμό μέτρησης αέριων ρύπων στην Δυτική Αθήνα που βρίσκεται στο Περιστέρι. Οι κοντινότεροι δε σταθμοί μέτρησης βρίσκονται σε τεράστια απόσταση από τον ΧΥΤΑ Φυλής και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα, στους Θρακομακεδόνες και στο κέντρο της Αθηνας.

Ο κ. Αμυράς απάντησε ότι τους ρύπους καταγράφει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Αρσένη που βρίσκονται αναρτημένα τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, ο υφυπουργός δεν απάντησε.

Για την σοβαρότητα του θέματος, υπενθυμίζουμε ότι πριν από επτά χρόνια η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε σε επίσημη έκθεσή της χαρακτηρίσει το ΧΥΤΑ Φυλής «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές».

Ο κ. Αρσένης σε αυτοψία που έκανε στο ΧΥΤΑ Φυλής την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου διαπίστωσε στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990, πάνω από το ‘βουνό’ απορριμμάτων να υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυματολάσπης. Το μέρος μοιάζει με «κρατήρα» απ’ όπου “αναδύονται” καπνοί/αέρια από το έδαφος με έντονη μυρωδιά οργανικής ύλης σε αποσύνθεση. Ο βουλευτής έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη μετά το πέρας της συζήτησης της επίκαιρης:

“Ο κ. Αμυράς αδυνατεί να απαντήσει για το που δημοσιεύει ο ΕΔΣΝΑ τις μετρήσεις Περιβαλλοντικής παρακολούθησης για τον πολίτη ως οφείλει βάσει νομοθεσίας, αδυνατεί να απαντήσει για την απουσία μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης όλων των ρύπων στη Δυτική Αθήνα του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ). Δεν ντράπηκε μάλιστα να πει ότι κατά την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής στις 6 Αυγούστου οι μετρητές δεν έδειξαν καμία υπέρβαση. Προφανώς, αφού οι μετρητές του Δικτύου δεν μετράνε διοξίνες, φουράνια, διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια 2,5 ούτε στο Σταθμό Περιστερίου, ούτε στο σταθμό Λιοσίων, ούτε πουθενά Δυτικά.

Καλό είναι να γνωρίζει για την προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε αυτόν το μήνα στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ως προς τη μη ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 1999/31/EK για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και της Οδηγία-πλαίσιο 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα. Για τους 13.300 πρόωρους ετήσιους θανάτους στην χώρα μας λόγω κακής ποιότητας αέρα που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δεν είχε φυσικά τίποτα να πει. Οι θάνατοι προέρχονται κυρίως από τα Αιωρούμενα Σωματίδια 2.5 μg – που αποτελούν ρύπο, τον οποίο δε θέλει να μετράει στη Δυτική Αθήνα. Πλέον είναι κατανοητό το γιατί”.

 

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας