Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Κρ. Αρσένης: Κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια των Ελλήνων τσιγγάνων

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2022



Επίκαιρη Ερώτηση  Προς τον Υπουργό Οικονομικών

 Θέμα: Κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια των Ελλήνων τσιγγάνων

 

 

Οι Έλληνες τσιγγάνοι είναι μια ευάλωτη  κοινωνική ομάδα η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις οι οποίες, δυστυχώς, δε βαίνουν μειούμενες  με το πέρασμα του χρόνου στην Ελληνική κοινωνία. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά ζήτησε με παρέμβασή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ελέγξει την Ελλάδα για θεσμικό αντιτσιγγανισμό, φαινόμενο που επισύρει κυρώσεις, αφού απαγορεύεται από την Εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα σχεδιασμένα στεγαστικά προγράμματα για τους Έλληνες τσιγγάνους που εκπονήθηκαν, χαρακτηρίστηκαν από αναποτελεσματικότητα καθώς αδυνατούσαν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες υποστηρικτικές ενέργειες για την κοινωνική ένταξή τους, με συνέπεια την αποτυχία τους, διότι ουσιαστικά, κύριο στόχο είχαν την «εξαφάνιση» των καταυλισμών τους.

Μετά από αρκετές διορθώσεις και συμπληρώσεις διατάξεων, όρων και προϋποθέσεων, κατέστη εφικτή η δανειοδότηση των Ελλήνων τσιγγάνων, με σκοπό την απομάκρυνσή τους από τους καταυλισμούς και επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος με τη χορήγηση περίπου 9.000 δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο και ανώτατο ύψος τα 60.000€. 

Η δριμύτητα της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελληνική κοινωνία οδήγησε χιλιάδες δανειολήπτες στην αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Μεταξύ αυτών και  οι Έλληνες τσιγγάνοι, στους οποίους τα παραπάνω δάνεια είχαν χορηγηθεί με πλημμελή έλεγχο από τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού υπήρχε η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς καμία μέριμνα για την περαιτέρω στήριξη αυτών των ανθρώπων. Με τα οριζόμενα στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 2/18649/0025/2020 ΚΥΑ, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καταπίπτει και εφόσον υπάρχει εκτελεστός τίτλος υπέρ της τράπεζας, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια γίνονται άμεσα απαιτητά από το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να ισχύουν ειδικές διατάξεις προστασίας για την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα, της οποίας το ποσοστό των δανείων σε σχέση με το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, είναι ελάχιστο.

Οι Έλληνες τσιγγάνοι που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω των ειδικών και ευνοϊκών διατάξεων, αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και απειλούνται με πλειστηριασμό της κατοικίας τους.
 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

  1. Ποιες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν, διακριτά από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων,  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων Τσιγγάνων ως συνέχεια των εγγυημένων από το Δημόσιο, προγραμμάτων δανειοδότησής τους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ρύθμιση των οφειλών τους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους;
     

 

 

      2. Θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο εκπλειστηριασμός των κατοικιών των Ελλήνων τσιγγάνων δανειοληπτών που δε θεωρούνται ευάλωτοι οφειλέτες ωστόσο, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους γιατί τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά;

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας