Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση στέλνει 9.000 οικογένειες Ρομά από τα διαμερίσματα σε αστικούς καταυλισμούς - Να εμποδίσουμε την ανατροπή της Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά από την Κυβέρνηση

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2022

 


Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας Ρομά δικαιούχων Στεγαστικής Συνδρομής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, στις 12 μ.μ., στον τρίτο όροφο της ΕΣΗΕΑ. Την οργάνωση της συνέντευξης ανέλαβε το ΜέΡΑ25, για να ακουστεί η φωνή των συμπολιτών μας ενάντια στην αδικία που βιώνουν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στα πλαίσια του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης Για Την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων 2001 – 2008», χορηγήθηκαν συνολικά 9.000 στεγαστικά δάνεια, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε Ρομά συμπολίτες μας. Οι δικαιούχοι έλαβαν τα δάνεια με κοινωνικά κριτήρια και όχι χρηματοοικονομικά. Στα χρόνια όμως που μεσολάβησαν, δε βελτιώθηκε η εργασιακή ένταξη των Ρομά συμπολιτών μας, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των δανείων να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και έτσι πολλά νοικοκυριά, πολλές μονογονεϊκές οικογένειες, να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης και της αστεγίας.

Τα δάνεια αυτά ωστόσο αποτελούν κομμάτι συγκεκριμένης Κοινωνικής Πολιτικής Ένταξης και όχι εμπορική συναλλαγή, όπως η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει! Στους Ρομά δικαιούχους Στεγαστικής Συνδρομής χορηγήθηκαν δάνεια με απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας ώστε να αποκτήσουν σταθερή, στεγασμένη κατοικία, να μπορούν επομένως τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο -και πηγαίνουν-, και να ενταχθούν κοινωνικά. Αυτό που συμβαίνει τώρα ανατρέπει πλήρως ό, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Κυβέρνηση και τράπεζες λένε πως «δεν πρόκειται για Κοινωνική Πολιτική Ένταξης, αλλά για χρέη που πρέπει να πληρωθούν, αλλιώς κατάσχεση και ξεσπίτωμα». Αυτά είναι τα ακριβή λόγια του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Σκυλακάκη σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή του ΜέΡΑ25 πριν από μερικές μέρες. Τι κι αν η απόφαση του 2006 ανέφερε ότι: «Για τα δάνεια που θα χορηγηθούν βάσει της παρούσας απόφασης θα παρασχεθεί, η ανεπιφύλακτη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για το 100% του ποσού του δανείου και των τόκων αυτού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2322/95». Κυβέρνηση και τράπεζες βγάζουν τα σπίτια στο σφυρί και τους κατοίκους στον δρόμο.

Μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και έφηβοι θα δεχτούν από την Πολιτεία βίαιη περιθωριοποίηση, την ίδια περιθωριοποίηση που υποτίθεται είχε προστρέξει να ανατρέψει με τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής και κοινωνικής ένταξης! Είναι ένα ζήτημα που ακουμπά το δικαίωμα στη Στέγη, την Κοινωνική Ένταξη και το βασικό δικαίωμα να διαφέρεις από την πλειοψηφία χωρίς αυτό να σε καθιστά πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Όσοι δε θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που ολισθαίνει διαρκώς στην οπισθοδρόμηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον θεσμικό ρατσισμό, πρέπει να αποτρέψουμε αυτή την αδικία σε βάρος των Ρομά. Οφείλουμε όλες και όλοι μας να συνδράμουμε ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να μαθευτεί παντού η αλήθεια, ότι κυβέρνηση και τράπεζες τους πετάνε στον δρόμο, ανατρέποντας την Κοινωνική τους Ένταξη.


Αθήνα, 17 Ιουνίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας