Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Χ. Καφαντάρη: Συνεχής υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Αθήνα

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022

Χ. Καφαντάρη: Συνεχής υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Αθήνα ch. kafantari: sinechis ipovathmisi tis dimosias igias sti ditiki Αthina

Τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη Βουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθιά εκτεθειμένοι. «Δεν έχουμε στοιχεία θνησιμότητας στις ΜΕΘ» είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν γνωρίζω κάποια μελέτη η οποία να αναφέρει τέτοια στοιχεία» είχε δηλώσει εδώ στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2021, σχετικά με τις μελέτες και τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα. Δεν το ήξερε. Ψεύδος, δηλαδή ενώπιον της ελληνικής Βουλής.

Από την άλλη μεριά, η πρόσφατη μελέτη του κ. Λύτρα αναφέρει θέματα, τα οποία λίγο πολύ είναι αισθητά και συζητιούνται στον κόσμο. Αναφέρει τα αυτονόητα. Λέει, παραδείγματος χάριν, ότι εκτός ΜΕΘ το 97,7% των διασωληνωμένων δυστυχώς απεβίωσαν, ενώ εντός ΜΕΘ το 72,7%. Παράλληλα, είναι αυξημένη κατά 64% η θνησιμότητα στις επαρχιακές πόλεις και νοσοκομεία, που δείχνει βέβαια και το τεράστιο χάσμα που υπάρχει συνολικά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την επαρχία.

Όμως, όλα αυτά είναι ενταγμένα σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, θα έλεγα. Ζει μέσα σε έναν γυάλινο κόσμο. Δεν θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία και ποιες είναι οι διεργασίες. Ζει πραγματικά μακριά από την πραγματικότητα. Ποια είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη; Το ιδιωτικό εις βάρος του δημοσίου. Αυτό το έχουμε ζήσει σε όλους τους τομείς, ακόμα και στο ενεργειακό κομμάτι, ο ελληνικός λαός το βιώνει καθημερινά. Κάποιοι θησαυρίζουν και οι απλοί πολίτες, η μικρομεσαία επιχείρηση, δεν μπορεί να αποπληρώσει, αν θέλετε, το ηλεκτρικό ρεύμα και τους λογαριασμούς της.

Ως προς τα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία μέσα στην πανδημία, το καλοκαίρι του 2021 –δεν λέω φέτος, πέρυσι- ο κ. Μητσοτάκης ξαναβγήκε και είπε το ίδιο, ότι εμείς είμαστε υπέρ των ΣΔΙΤ, της σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας. Και αυτό που έγινε πρόσφατα το μνημόνιο, αυτή η εφαρμογή τέλος πάντων, για το «Ιασώ» και τη συνεργασία με το «Αττικό Νοσοκομείο», ένα μεγάλο πανεπιστημιακό περιφερειακό νοσοκομείο στη Δυτική Αθήνα, να μεταφέρονται, να πηγαίνουν δηλαδή οι ειδικευόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ακριβώς αυτή τη λογική.

Αυτή η λογική έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ιδιωτικοποίηση, υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, απαξίωση του ρόλου του υγειονομικού προσωπικού. Και όταν λέμε «υγειονομικό», δεν είναι μόνο οι γιατροί. Είναι οι νοσηλευτές, είναι οι διοικητικοί, μέχρι την καθαρίστρια και τη φύλαξη.

Βέβαια, ένα χειροκρότημα στην αρχή της πανδημίας αρκούσε και όλα ήταν καλά. Αλλά, από εκεί και πέρα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Καθυστερημένες πληρωμές εφημεριών, σωματική εξάντληση των υγειονομικών όλων των βαθμίδων και με τις συνεχείς εφημερίες και γενικότερα με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, όπου κύρια αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού.

Θα έλεγα, όμως, και κάτι ακόμα. Όταν έκανα μία επίκαιρη ερώτηση για το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας στη δυτική Αθήνα πριν από τέσσερις μήνες η Αναπληρώτρια Υπουργός είπε την αλήθεια, μην απαντώντας βέβαια στο θέμα: «Σημασία σήμερα έχει να εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Αν τους εξυπηρετεί ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός τομέας, δεν έχει καμία σημασία. Δηλαδή, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι στην άκρη. Εμείς θα βρούμε τρόπο».

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Βλέπουμε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη δημόσια υγεία, είτε σε επίπεδο νοσοκομειακό είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και βλέπουμε πραγματικά γεγονότα.

Εγώ θα πω για τη δυτική Αθήνα, ξεκινώντας από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία τα οποία είναι αποδυναμωμένα σε προσωπικό. Παραιτούνται ιατροί χρόνια από το ΕΣΥ, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε μόνοι τους, και αυτοί δεν αναπληρώνονται. Μέσα στην κορύφωση της πανδημίας του covid δεν υπήρχε πνευμονολόγος, παραδείγματος χάριν, και μόνο τρεις παθολόγοι για ένα ελάχιστο νοσοκομειακό συγκρότημα. Κι αυτό το αναφέρουμε και σε ερώτηση που κάναμε τον Mάρτιο του 2021.

Γενικότερα, αυτό που ισχύει σήμερα, κύριε Υπουργέ, είναι με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να πηγαίνουν άνθρωποι πενήντα οκτώ με εξήντα επτά στο Δαφνί, παραδείγματος χάριν, να δουλέψουν ή επικουρικοί. Για προσλήψεις και για μόνιμο προσωπικό τίποτα.

Βέβαια, ίσως για κάποιους οι ψυχικά ασθενείς να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αλλά, αυτό δεν ισχύει μόνο εκεί. Υπάρχει και σε άλλες δημόσιες δομές.

Θα αναφερθώ στην Αγία Βαρβάρα που με τυμπανοκρουσίες, με επικοινωνία, με τηλεοράσεις εγκαινιάστηκε μια δομή πρώτη φορά, όπως λένε, για την ψυχική υγεία εφήβων. Ξενοδοχειακός εξοπλισμός μέχρι στιγμής μόνο!

Βέβαια, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να δείτε αν είναι κατάλληλος ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός για ψυχικά νοσούντες. Ερώτημα σας θέτω.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κοινωνική λειτουργός και μία ψυχολόγος. Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τα εγκαίνια και δεν λειτουργεί. Και δεν έχει λυθεί το βασικό, που είναι ποιος έχει την επιστημονική ευθύνη, ποιος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της συγκεκριμένης δομής.

Να μην πω για τις πενήντα τέσσερις κλίνες που είναι ανενεργές. Βοήθησαν στον covid και τώρα τίποτα, ενώ υπάρχει ανάγκη για δημόσια κρεβάτια και για κατάλληλο εξοπλισμό και για ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Τα έχουμε αναδείξει αυτά πολλές φορές. Από το 2012 που είμαι Βουλευτής έχουν γίνει πάνω από επτά-οκτώ ερωτήσεις, ειδικά για την εν λόγω δομή της Αγίας Βαρβάρας. Οι απαντήσεις είναι από το 2012 μέχρι σήμερα οι ίδιες, αοριστίες: «Θα».

Πάμε τώρα στην πρωτοβάθμια υγεία.

Κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή στην Πετρούπολη υπάρχει ένα κτίριο δυόμισι χιλιάδες τετραγωνικά, το παλιό ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ. Ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει παραιτείται τον Δεκέμβρη. Τι θα γίνει; Αυτή είναι η φροντίδα για την πρωτοβάθμια υγεία;

Στο Κέντρο Υγείας Ιλίου φεύγει ο μοναδικός ακτινολόγος. Πάει, δηλαδή, μια δραστηριότητα. Από τα κέντρα υγείας στο Περιστέρι συνέχεια φεύγουν γιατροί και υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Πραγματικά, δεν σας ενδιαφέρει ούτε αυτό.

 Αυτή είναι η πάγια  τακτική της Δεξιάς, τη βλέπουμε  δεκαετίες και πάντα: Υποβαθμίζω  κάτι, για να μπορέσω μετά να  το ιδιωτικοποιήσω και να εμφανίσω  τον ιδιωτικό τομέα πραγματικά  σαν τη μόνη λύση.

Μιλάμε, όχι μόνον για τις ιατρικές υπηρεσίες, μιλάμε και για την καθαριότητα, μιλάμε και για τη φύλαξη, που σε πολλά νοσοκομεία, αν και επανήλθαν οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων επί ΣΥΡΙΖΑ, ξαναπάμε σε εργολάβους.

Βέβαια, ακούγεται και αυτό το καινούργιο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, για το οποίο υπάρχουν διαρροές και δημοσιεύματα για μερική απασχόληση γιατρών, μπλοκάκια, ιδιώτες για λίγες ώρες κ.λπ..

Κλείνοντας –ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για τον χρόνο- θα ήθελα να πω ότι δεν θα προλάβει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να τα εφαρμόσει αυτά. Δεν θα προλάβει, γιατί η πολιτική αλλαγή πλησιάζει, έχει γίνει ώριμη ανάγκη της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί, όπως και επί τετραετίας μνημονίων που εμείς κάναμε οκτώ χιλιάδες εξακόσιες περίπου μόνιμες και σταθερές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα υγείας, για πεντέμισι χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας άμεσα και άλλες δέκα χιλιάδες σε βάθος τριετίας. Μόνιμες σταθερές προσλήψεις και αρχικό μισθό για τον ιατρό 2.000 ευρώ! Αυτά θα τα εφαρμόσουμε σε συνθήκες όχι μνημονιακές.

Άλλωστε, στις δύσκολες συνθήκες δείξαμε και το ενδιαφέρον μας και πώς στηρίξαμε και πως στάθηκε στα «πόδια της» η δημόσια υγεία. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, πολύ περισσότερο τώρα βέβαια που οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

Ευχαριστώ.

 Ακολουθεί ο σύνδεσμος: 

 

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας