Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Τάσος Σαράντος - Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό δυο συμμαθητών του στις Σέρρες Άρθρο του Τάσου Σαράντου

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022



Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα…



Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό δυο συμμαθητών του στις Σέρρες, έριξε την ευθύνη για την κακή συντήρηση των σχολικών υποδομών στους Δήμους. «Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες», είπε ο Μάκης Βορίδης. Ξέχασε, όμως, να πει γιατί οι σχολικές μονάδες είναι εγκαταλελειμμένες και ασυντήρητες εδώ και χρόνια!

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνησή του έχει αφήσει τους Δήμους αβοήθητους οικονομικά και για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων. Ιδίως μέσα στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει, με την πανδημία, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τις νέες περικοπές στην τακτική επιχορήγηση των Δήμων, η Αυτοδιοίκηση, όπως και για όλο το Δημόσιο άλλωστε,έχει εγκαταλειφθεί και αγωνίζεται να επιβιώσει με μειωμένη χρηματοδότηση.

Οι αυξημένες δαπάνες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης της τιμής των πρώτων υλών, δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε και το 2023, κι ας είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, 120 εκατ. ευρώ, αφού αυτά δεν εγγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους. Απεναντίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αιφνιδίασε τους δημάρχους φέρνοντας μείωση στην τακτική επιχορήγηση για το 2023 κατά 5 εκατ. ευρώ και μηδενική πρόβλεψη για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους!

Ένα βασικό αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας είναι η κάλυψη από το κράτος του ενεργειακού κόστους στις υποδομές και στις σχολικές μονάδες. Οι δήμαρχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένως στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας την έντονη αγωνία τους για την ενίσχυση της ισχνής οικονομικής υποστήριξης των σχολικών Επιτροπών, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει στρατηγική διάλυσης των δημόσιων υποδομών και άρα και των σχολείων.

Στο δε αίτημα για ενίσχυση του ποσού για τις σχολικές μονάδες προκειμένου να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος και η συντήρηση, την οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της έχουν φροντίσει να μειώσουν κατά 40%, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απάντησε εσχάτως από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο. Συγκεκριμένα, έσπευσε να ενημερώσει ότι θα δοθούν περί τα 20 εκατ. Ευρώ, που θα αφορούν την κάλυψη των δαπανών για την πρόσθετη απασχόληση των σχολικών καθαριστών!

Η συντήρηση των σχολικών κτιρίων προϋποθέτει μεγάλη αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και αποτελεσματικές και γρήγορες υπηρεσίες. Τίποτα από τα δύο δεν υπάρχει. Αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Όπου και όταν θέλουν είναι και γρήγοροι και αποτελεσματικοί! Με απευθείας αναθέσεις, μοίρασαν στους “ημετέρους” εκατομμύρια ταχύτατα, από προμήθειες για μάσκες μέχρι την αγορά του Predator και από “εορταστικές εκδηλώσεις” μέχρι τα Δημόσια Έργα και ό,τι άλλο φανταστείτε!

Για τα δημόσια σχολεία όμως δεν περισσεύουν! Οι καταγγελίες των συλλόγων γονέων και των συλλόγων εκπαιδευτικών πανελλαδικά για ακατάλληλα σχολεία και αίθουσες είναι εκατοντάδες.

Τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αιγάλεω, είμαστε δυστυχώς στη Δυτική Αθήνα, μετά από τριάμισι χρόνια από το σεισμό, είναι άγνωστο πότε θα επισκευαστούν, ώστε να μπουν και πάλι τα παιδιά μας. Για τα άλλα δύο σχολικά κτίρια,βέβαια (11ο ΔΣ και 1ο Γυμνάσιο) που χρειάζονται κατεδάφιση και εκ νέου ανέγερση, ούτε καν χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει.


 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας