Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Σιντριβάνια στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας: Οάσεις δροσιάς ή εστίες μόλυνσης και παρακμής;

Κατηγορία: ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ Δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2023

Με αφορμή το συντριβάνι στο αίθριο στον Δήμο Χαϊδάριου το οποιο μετά από μετά από χρόνια εγκατάλειψης ξανά ξεκίνησε τη λειτουργία του αλλά πολύ γρήγορα απαξιώθηκε ξανά, αποφάσισαμε
να ασχοληθούμε σχετικά με την κατάσταση των συντριβανιών σε αρκετούς δήμους στην Δυτική Αθηνα.

Τα σιντριβάνια εκτός από το αισθητικό όφελος, αποτελούν και οάσεις δροσίας τουσ καλοκαιρινούς μήνες για τους κατοίκους καθώς αρκετοί μαζεύονται γύρω από αυτά τόσο για την δροσιά που προσφέρει όσο και για την γαλήνη που αποπνέει, ο ήχος του τρεχούμενου νερού.

Δυστυχώς ομως εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολλές δημοτικές αρχές κατασκεύαζαν πλατείες με σιντριβάνια, τα οποία λειτούργησαν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και ύστερα απαξιώνονται και αποτελούν εστίες μόλυνσης και λεηλασιών και δεν είναι λίγες οι φορές στα οποία καταλήγουν να γίνονται ζαρντινιέρες για φυτά. 


Κατά καιρούς έχουμε παραδείγματα εγκατάλειψης ή παραμέλησης σιντριβανιών σε δήμους της Δυτικής Αθήνας, όπως στο Αιγάλεω (Άλσος και αλλού), Πετρούπολη, Χαϊδάρι για να αναφέρουμε μερικά.


Καθώς, οι δημοτικές αρχές από ότι φαίνεται δεν είχανε κάνει καμία πρόβλεψη για την συντήρησή τους παρά μόνο για να δείξουν στους δημότες ότι έκαναν έργο και για να προβάλουν την υστεροφημία του εκάστοτε δημάρχου,και γιατί όχι για να εξυπηρετήσουν και κάποιες οικονομικές συναλλαγές.

Μία πρόταση μας είναι, όταν αποφασίζεται η δημιουργία ή η επαναλειτουργία κάποιου σιντριβανιού, να φροντίζει διοίκηση έτσι ώστε να υπάρχουν κονδύλια συντήρησης αυτού του σιντριβανιού. Με αυτό τον τρόπο πέρα από το αισθητικό όφελος και τη δροσιά προς στους κατοίκους, θα υπάρχει και ένα πραγματικό έργο για το δήμο που θα έχει διάρκεια.

Μερικά παραδείγματα εγκαταλελειμμένων συντριβάνιων είναι:

 

Γραμμικό Πάρκο Πετρούπολη

 

 

Αλσος Μπαρουτάδικο, Αιγάλεω



Πάρκο Ιστορικής Μνήμης και Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Χαϊδάρι 



 Πλατεία Δημοκρατίας (πρώην Αίθριο), Χαϊδάρι

 

Επιμέλια άρθρου, Δημοσίευση: 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας