Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξημένες χρεώσεις - Τι αλλάζει στις χρεώσεις από την 1η Μαΐου

Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2023

 

 

 Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει στις χρεώσεις από την 1η ΜαΐουΑυξημένες χρεώσεις θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς
ρεύματος, από την 1η Mαϊου, μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των χρεώσεων που αφορούν την ισχύ σύνδεσης και την ενέργεια.

Ειδικότερα, η απόφαση της ΡΑΕ αφορά σε μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων η οποία εισπράττεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας.

Αυτές είναι:η μοναδιαία πάγια χρέωση, η οποία σήμερα είναι στα 0,52 ευρώ/kVA και
η μοναδιαία χρέωση ενέργειας, η οποία σήμερα είναι στα 0,02130 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Μετά την αναπροσαρμογή η μοναδιαία πάγια χρέωση αυξάνεται κατά 752,7% στα 4,434 ευρώ/kVA, ενώ αντίθετα η δεύτερη μοναδιαία χρέωση ενέργειας μειώνεται κατά 33,5% στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τι αύξηση θα δουν οι καταναλωτές

Συγκρίνοντας τις νέες με τις τρέχουσες χρεώσεις το συνολικό κόστος που θα πληρώνει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA θα ανέβει κατά 22% και μία οικογένεια που ηλεκτροδοτείται με τριφασική σύνδεση ισχύος 25 kVA θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 77%.

Ωστόσο στο συνολικό κόστος του λογαριασμού ρεύματος (μόνο οι ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) για την πρώτη περίπτωση η συνολική επιβάρυνση είναι της τάξεως του 2,5% και για τη δεύτερη περίπτωση 7,5%.

Αυτό σημαίνει πως το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώσει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 κιλοβατωρών είναι στα 72,148 ευρώ μετά την απόφαση της ΡΑΕ, ενώ με τις τρέχουσες τιμές πληρώνει 59,37 ευρώ.

Έτσι, μία οικογένεια που ζει σε κατοικία με τριφασική σύνδεση 25 kVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 κιλοβατωρών θα πληρώσει συνολικό ποσό για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 173,75 ευρώ, ενώ με τις τρέχουσες χρεώσεις πληρώνει 98,45 ευρώ.

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας