Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Γαλλία : Συναίνεση στο σεξ από τα 15 έτη – Η ρήτρα Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2021



Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πέμπτη νομοθεσία που χαρακτηρίζει το σεξ με ένα παιδί κάτω των 15 ετών ως βιασμό και τιμωρείται έως και με 20 χρόνια φυλάκιση, φέρνοντας τον ποινικό του κώδικα πιο κοντά σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ενώ η ηλικία συγκατάθεσης ήταν προηγουμένως 15, οι εισαγγελείς στη Γαλλία έπρεπε να αποδείξουν ότι το σεξ δεν ήταν συναινετικό για να καταδικαστεί ο θύτης για βιασμό.


«Αυτός είναι ένας ιστορικός νόμος για τα παιδιά μας και την κοινωνία μας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupond-Moretti.

«Κανένας ενήλικος δράστης δεν θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί πως είχε την συναίνεση ανηλίκου κάτω των 15 ετών σε σεξουαλική πράξη», συμπλήρωσε.

Κάποιοι νομοθέτες είχαν προηγουμένως εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τον νέο νόμο, ο οποίος πέρασε ομόφωνα, καθώς θεωρούσαν πως η θέσπιση νομίμου ηλικίας συναίνεσης στην σεξουαλική επαφή θα καθιστούσε «βιασμό» ακόμα και τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ενός ανηλίκου και ενός ατόμου που είναι μόνον λίγα χρόνια μεγαλύτερο.
Η ρήτρα «Ρομαίος και Ιουλιέτα»

Ως αποτέλεσμα, μια ρήτρα του νόμου τύπου «Ρομαίου και Ιουλιέτας» καθιστά θεμιτές τις σχέσεις μεταξύ ανηλίκων και ατόμων που τα περνούν κατά 5 χρόνια το πολύ- ρήτρα την οποία δεν θα μπορεί κανείς να επικαλείται σε περιπτώσεις που τα στοιχεία υποδεικνύουν σεξουαλική επίθεση ή κακοποίηση.

Ο νέος νόμος ορίζει, ακόμη, πως οι αιμομικτικές σχέσεις με άτομα κάτω των 18 ετών συνιστούν επίσης βιασμό.

Το παγκόσμιο κίνημα του #MeToo και οι ολοένα και συχνότερες καταγγελίες που γίνονται σε χώρες, τόσο της Ευρώπης όσο και αλλού, για σεξουαλικής φύσης εγκλήματα, λαμβάνοντας δημοσιότητα και ευρεία κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ, φαίνεται πως άφησαν το «στίγμα» τους και στη Γαλλία, μια χώρα που η – ακόμα και θεσμική- χαλαρότητα γύρω από αυτά τα ζητήματα ήταν, επί σειράς ετών, χαρακτηριστικά μεγάλη.

΄Ήδη από το 2018, η Γαλλία είχε αρχίσει να αλλάζει «ρότα», όπως φάνηκε από τον νόμο που επέτρεπε την άμεση επιβολή προστίμου σε όσους προέβαιναν σε σεξουαλική παρενόχληση, ακόμη και λεκτική, στους δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους.

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας