Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ένθετο Παιδεία: Το ΕΡΤNEWS στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αγίας Βαρβάρας

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2023

Σύνταξη Μαρία Νικολαΐδου

Το 2ο δημοτικό Αγίας Βαρβάρας, το σχολείο της καρδιάς μας, όπως το αποκαλούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αποτελεί ενα φωτεινό παράδειγμα για το πως πρέπει να λειτουργούν τα δημόσια σχολεία. Η ανθρωπογεωγραφία του σχολείου είναι αυτό που το κάνει ιδιαίτερο. Το 60% των μαθητών είναι Ρομά και η συμμετοχή τους στις σχολικές δραστηριότητες είναι αξιοσημείωτη.

Κύριο χαρακτηριστικό του σχολείου είναι η εξωστρέφεια. Φυτεύουν λουλούδια σε παρτέρια σε συνεργασία με τον δήμο Αγίας Βαρβάρας ενώ συμμετέχουν σε πιλοτικά περιβαλλοντικά προγράμματα της WWF.

Ρομά και μη Ρομά μαθητές συνυπάρχουν αρμονικά και αυτό οφείλεται στη συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου προσεγγίζοντας όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τους γονείς.

Το 2ο δημοτικό Αγίας Βαρβάρας αποτελεί σίγουρα ένα σχολείο παράδειγμα προς μίμηση, μια γέφυρα συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Παιδεία του ΕΡΤNEWS

Στη νέα Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2022 (FRA) αναφέρεται ότι οι οικογένειες Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να ζουν σε αποτρόπαιες συνθήκες, με άσχημες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές.

Στην Ελλάδα το 32% παιδιών ρομά 3-5 ετών συμμετέχουν στην προσχολική εκπαίδευση, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2016 που ήταν 21%. Το 16% παιδιών Ρομά ηλικίας 20-24 έχει ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια από 8% που ήταν το 2016. Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που σημειώνουν υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής μαθητών Ρομά.

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας