Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Πέντε ερωτήσεις στον νέο βουλευτή της δυτικής Αθήνας Δημήτρη Καλογερόπουλο

Κατηγορία: ΕΓΡΑΨΑΝ Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2024

ΜΕ ΤΑ «ΕΦΟΔΙΑ» ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συνέντευξη του Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών ΝΔ  Δ. Καλογερόπουλου στην εφημερίδα "Ο Λόγος" της Κυριακής 10 Μαρτίου.

1) Είστε ο Βουλευτής της Δυτικής Αθήνας. Πώς αισθάνεστε που “θα εκπροσωπείτε στη Βουλή τους γείτονες σας”, όπως λέτε και εσείς;

Καλούμαι, μαζί με τους συναδέλφους μου, να εκφράσουμε μια κοινωνία ενεργών πολιτών που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα, που είδαν τις περισσότερες φορές το κράτος να τους αγνοεί ή ακόμα και να τους γυρίζει την πλάτη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες να συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν.

Το χρωστάμε στον τόπο μας, στα παιδιά μας, στις γενιές που ακολουθούν. Το χρωστάμε στους ίδιους μας τους εαυτούς και στις θυσίες που έχουμε κάνει, ώστε να στεκόμαστε σήμερα όρθιοι, περήφανοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

2) Δυτική Αθήνα, λοιπόν, ή αλλιώς η περιοχή πέρα από το ποτάμι. Ποια προβλήματα θα θέτατε σε προτεραιότητα ως πιο επιτακτικά στην επίλυση τους και κατά πόσο, κατά τη γνώμη σας, μπορεί ένας βουλευτής να παρέμβει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Νομίζω πως όλοι γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει σειρά ιεραρχημένων μέτρων που, αναμφίβολα, θα αναβαθμίσουν τη Δυτική Αθήνα.

Ενδεικτικά

- H κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ρουφ στην περιοχή του Αιγάλεω – Ελαιώνα, που θα σημάνει την υπογειοποίηση του δικτύου των γραμμών, με την ταυτόχρονη αφαίρεση των πυλώνων υψηλής τάσης από όλη τη Δυτική Αθήνα, αντιμετωπίζοντας τα πλείστα όσα ζητήματα έχουν οι πυλώνες δημιουργήσει από όπου περνούν, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και χωροταξικά, όλα αυτά τα χρόνια.

- Η προστασία του Ποικίλου Όρους, ενός ζωτικής σημασίας πνεύμονα πρασίνου που επηρεάζει άμεσα και καίρια το κλίμα της περιοχής, μέσω της ένταξης των προγραμμάτων που αφορούν την προστασία του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

- Η αναβάθμιση του ρόλου του Μετρό στην καθημερινότητα του πολίτη στη Δυτική Αθήνα, και συγκεκριμένα μιλώ για την επέκταση της ήδη υπάρχουσας κόκκινης Γραμμής 2 προς το Ίλιον, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών των γύρω περιοχών.

- Το νέο ΚΣΥΛ που δημιουργείται στον Ελαιώνα, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι Υπεραστικές Συγκοινωνίες, με συνεδριακό κέντρο και πολλές άλλες λειτουργίες αναβαθμισμένης και ασφαλούς εξυπηρέτησης, χώρους στάθμευσης αλλά και σύνδεση με τη Γραμμή 3 του Μετρό που καταλήγει στο Αεροδρόμιο.

- Η απομάκρυνση όλων των πρακτορείων από τον Ελαιώνα, που θα σημάνει την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, και η μεταφορά τους σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», σε πρώτο Integrated Care Hub στη χώρα μας, με κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας που θα σηματοδοτεί την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία της περιοχής (ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και Γενικό Κρατικό Νικαίας).

- Το νέο Πάρκο 270 στρ. στον Ελαιώνα δίπλα στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

- Παράλληλα, χώροι του Δημοσίου παραχωρούνται στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας για αναβάθμιση των αστικών ιστών, με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, χώρων αναψυχής, πρασίνου και τεχνολογίας.

- Να σταθούμε επίσης και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος της δίνουν τη δυνατότητα να προχωρά, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, σε έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, έργα που αφορούν την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση.

Θα πρέπει να συζητάμε μια ολόκληρη μέρα γι’ αυτά, και δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες ή στα εσωτερικά κάθε Δήμου. Προσωπικά, από μέρους μου, θα συνδράμω στην επιτάχυνση της υλοποίησης όσων έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

3) Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημασία της Μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας για την επικράτεια;

Στο Μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας συγκεντρώνεται το 35% περίπου του πληθυσμού της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό των διοικητικών επιχειρήσεων, των Πανεπιστημιακών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, των αθλητικών & πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι άλλα και επιχειρήσεις αιχμής της εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, το Λεκανοπέδιο διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Μητροπολιτικού Μοντέλου. Κατέχει, έτσι, έναν κυρίαρχο αναπτυξιακό ρόλο σε εθνικό επίπεδο, ενώ μπορεί να διεκδικήσει οικονομικό, πολιτιστικό, τουριστικό, εμπορευματικό, διαμετακομιστικό, συγκοινωνιακό ρόλο, σε ευρύτερο, διεθνές επίπεδο.

Λόγω σημαντικού αστικού μεγέθους, λειτουργεί ως πόλος έλξης νέων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, επεκτείνοντας την εμβέλεια της και διαμορφώνοντας δυνατότητες αναπτυξιακής συνεργασίας και διεύρυνσης σχέσεων με τα Βαλκάνια, την Άπω Ανατολή, αλλά και τη Β. Αφρική, σε εμπορευματικό, διαμετακομιστικό αλλά και επιστημονικό – ερευνητικό επίπεδο. Παράλληλα, υπάρχουν σαφώς δραστηριότητες, όπως ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός, με αναμφισβήτητο διεθνή προσανατολισμό και εμβέλεια.

‘Ετσι, ιδιαιτερότητες ζωτικής σημασίας που διαμορφώνονται στη Μητροπολιτική περιοχή της Πρωτεύουσας, για την οικονομική ανάπτυξη (εθνικού επιπέδου), τον ανταγωνισμό και την προβολή του ρόλου της Αθήνας, αυξάνουν τη δυναμική της και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.

Η δυναμική αυτή αναζητά τη στήριξη της στην οργάνωση και λειτουργία ενός κεντρικού, με αυτονομία χειρισμών, συντονιστικού οργάνου εξειδίκευσης και εφαρμογής των πολιτικών επιλογών, για την κοινωνικο-οικονομική εξέλιξη, αναβάθμιση και εδραίωση του ρόλου που ασκεί σήμερα η Περιφέρεια Αττικής.

4) Τι πιστεύετε πως θα συμβεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024;

Δεν είναι τι πιστεύω, αλλά τι θέλω. Η μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη είναι το Λαϊκό Κόμμα και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εθνικής εκλογικής δύναμης στο ΕΛΚ, καθιστώντας πιο δυναμικές και αποτελεσματικές τόσο την επίδραση, όσο και τις διεκδικήσεις της. Παράδειγμα χαρακτηριστικό, είναι το ύψος της χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές και οι συμμαχίες που οικοδομήσαμε για τα εθνικά μας θέματα.

Για πολλά χρόνια, υπηρέτησα την Αυτοδιοίκηση και συμμετείχα ενεργά σε Συνδιασκέψεις στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, εκεί όπου σχεδιάζονται όλα για το μέλλον μας. 

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι δυνατή και μάλιστα, είναι ανάγκη η φωνή της να ακούγεται δυνατότερα στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό, θα επιτευχθεί με την ψήφο όλων μας.

5) Μπορεί να ορκιστήκατε πρόσφατα, όμως δεν έχετε ακούσει που οι πολίτες λένε πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι;

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, είμαστε φτιαγμένοι από διαφορετικό υλικό και ειδικά εμείς στη Δυτική Αθήνα. Αυτό το βλέπουμε στην καθημερινότητα μας, στις διαπροσωπικές σχέσεις μας, στη συμπεριφορά και φυσικά στο αίσθημα ευθύνης που αναπτύσσουμε, σε αντιδιαστολή με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Ένα αίσθημα που διαμορφώνει την άποψη και τη στάση μας για την πολιτική και το ρόλο της, την ιστορική μνήμη, την ευθύνη της εντολής που μας εκχώρησαν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μας, ώστε να βελτιώσουμε τις ζωές τους και να δώσουμε ελπίδα για το μέλλον τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΝΗ ΓΚΑΒΟΥΝΑ

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας