Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Ελβετό ανθρωπιστή και φιλέλληνα Julien Grivel

Κατηγορία: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Δημοσιεύτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2022

 



Σε ένα κατάμεστο θέατρο, παρά την κακοκαιρία, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να σφίξουν το χέρι του Ελβετού ανθρωπιστή και φιλέλληνα Julien Grivel.

Σε κλίμα ανείπωτης συγκίνησης έγινε η παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Julien Grivel "Ελλάδα, η δική μου Ιθάκη" και η ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης: Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας, η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών, με την συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη έλευση του ανθρωπιστή οδοντίατρου στον αντιλεπρικό σταθμό της Αγίας Βαρβάρας για να θεραπεύσει τα δόντια των χανσενικών, από την πρώτη του επαφή με την «υπόγεια, σιωπηλή και οδυνηρή Ελλάδα», όπως ο ίδιος ο Julien Grivel μας είπε, προετοίμασαν την τιμητική εκδήλωση, που έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Ελληνικό υπουργείο των εξωτερικών και η πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έκανε λόγο για έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας που συνέδεσε τη ζωή του με την περιοχή, περιθάλποντας ασθενείς αφιλοκερδώς. Συνεχάρη τον Δήμαρχο για την απόφασή του να γκρεμίσει τον τοίχο που μέχρι πρότινος απομόνωνε τους χανσενικούς της Αγίας Βαρβάρας «γιατί έτσι γκρέμισε μια Ελλάδα πληγωμένη, απομονωμένη, με ανοιχτές πληγές».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πολύ συγκινημένος πρέσβης της Ελβετίας κ. Stefan Estermann.

Για το μεγάλο ανθρωπιστή και φιλέλληνα, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί μια ζωντανή σχέση με την Ελλάδα και τους Έλληνες φίλους του, μίλησαν οι:

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συνταξ. Νοσηλευτής του Νοσοκομείου Λοιμωδών και Συγγραφέας,

Η Δρ Μαριάννα Καραμάνου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ),

Ο Δρ Βασίλειος Παπαρίζος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»),

Ο Θωμάς Σίδερης, Δημοσιογράφος, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ, υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Γεωγραφίας και

ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, που εμφανώς συγκινημένος, τόνισε : « οργανώσαμε αυτή την εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» για όλον αυτόν τον κόσμο που φρόντισε ο κ. Grivel που τους άπλωσε ένα ζεστό χέρι που τους έφτιαξε ένα μεγάλο χαμόγελο. Αυτό είναι το ελάχιστο αντιχάρισμα που μπορούμε να κάνουμε. Τον ευχαριστούμε».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος απένειμε τιμητικές πλακέτες στην εκπρόσωπο της βιβλιοθήκης “Μανώλης Φουντουλάκης” και στον πρόεδρο του συνδέσμου Χανσενικών και παρέδωσε ένα αναμνηστικό στον Ελβετό Πρέσβη. Ανέγνωσε την από 8 Νοεμβρίου 2022 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε:

1/. Η πραγματοποίηση εκδήλωσης, την 30ή Νοεμβρίου, προς τιμήν του Ζουλιέν Γκριβέλ στο κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», σε συνεργασία με την «ΑΜΚΕ Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης», το τμήμα Ιστορίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ), τον Σύνδεσμο Χανσενικών Ελλάδος, την Περιφέρειας Κρήτης και υπό την Αιγίδα της Ελβετικής Πρεσβείας.

2/. Η ανακήρυξη του Ζουλιέν Γκριβέλ, λόγω των εξαιρετικών υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής δράσης και προσφοράς του στην πατρίδα, στην πόλη μας και στους ανθρώπους μας, σε επίτιμο δημότη του Δήμου μας.

3/. Η ονομασία του τμήματος της οδού Αριστοφάνους από την είσοδο του Κέντρου Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, όπου η οδός Ιπποκράτους μέχρι την οδό Κυκλάδων, σε οδό Julien Grivel (Ζουλιέν Γκριβέλ) με υποσημειούμενη την ιδιότητα και τη δράση του. Ανάμεσα στα ονόματα των Αριστοφάνη και Ιπποκράτη θα παρεμβαίνει πανάξια το όνομα του Julien Grivel.

4/. Η υποστήριξη της πρότασης χορήγησης τιμητικής πολιτογράφησης στο Julien Grivel, την οποία ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Μαυρικάκης επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου υπέβαλε από τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.

[την πρόταση τιμητικής απόδοσης ιθαγένειας εισηγήθηκε με επιστολή του στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης, Αντώνης Ζερβός και την υιοθέτησε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών].



Ο τιμώμενος ευχαρίστησε για την τιμή και απάντησε σε άπταιστα ελληνικά καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους: « Δεν ξέρω τι σημαίνει ακριβώς η λέξη ευτυχία αλλά απόψε νομίζω πως ζω μια στιγμή αιωνιότητας. Δεν ξέρω εάν αξίζω όλες αυτές τις τιμές, το σίγουρο είναι ότι νιώθω ευγνωμοσύνη για όλους σας. Ο Σεφέρης έγραψε «ζωή σου είναι ότι έδωσες» και νομίζω πως αυτό ήθελα πάντα να κάνω, να αισθάνομαι πως είμαι χρήσιμος».

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Βιβλιοθήκης “Μανώλης Φουντουλάκης” η γιατρός κα Ελένη Παπαρίζου ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινός και αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Παρευρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Ιωάννης Λοβέρδος, Χαρά Καφαντάρη και Νάντια Γιαννακοπούλου και το σύνολο των μελών της δημοτικής αρχής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Η τάξη-L’Ordre» (44’, 1973) του Jean-Daniel Pollet σε σενάριο Maurice Born, γυρισμένο στην έρημη από ασθενείς Σπιναλόγκα και στην Αγία Βαρβάρα, τόπο του νέου ιδιότυπου εγκλεισμού για τους αποθεραπευμένους, αλλά βαριά στιγματισμένους, χανσενικούς των κατοπινών χρόνων.

Ενδιάμεσα και αμέσως μετά την αντιφώνηση του τιμώμενου, κλιμάκιο του δημοτικού Ωδείου με επικεφαλής τον διευθυντή του και τενόρο Σταμάτη Μπερή τραγούδησαν το "γελαστό παιδί".

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας