Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Φυλής χαρακτηρίζει «αναληθές και συκοφαντικό» δημοσίευμα της ιστοσελίδας ΕΘΝΟΣ σχετικά με τα ευρήματα ερευνών για την ρύπανση που προκαλεί το επί δεκαετίες θάψιμο των σκουπιδιών όλης της Αττικής στην χωματερή της περιοχής.
Πρόκειται για το δημοσίευμα “Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής - Πέντε χρόνια κρυμμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις” (https://www.ethnos.gr/ellada/85524_kolasi-radienergeias-sto-hyta-fylis-pente-hronia-krymmenes-sta-syrtaria-oi-metriseis), που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα και αναδημοσιεύτηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Φυλής και τα ανάλογα έγγραφα ,καθώς επίσης και οι απαντήσεις του συντάκτη του προαναφερόμενου άρθρου:
ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
Αναφορικά με το δημοσίευμα “Κόλαση ραδιενέργειας στο ΧΥΤΑ Φυλής - Πέντε χρόνια κρυμμένες στα συρτάρια οι μετρήσεις”, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ΕΘΝΟΣ και αναδημοσιεύτηκε από άλλα ΜΜΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
α. Τα εν λόγω δημοσιεύματα αναπαράγουν, άκριτα, ανυπόστατες και συκοφαντικές απόψεις μιας συλλογικότητας, που έχει κηρύξει, αναίτια, πόλεμο, σε βάρος του Δημάρχου Χρήστου Παππού.
β. Όντως, το 2015 ο Δήμος Φυλής, από εύλογο ενδιαφέρον, ανέθεσε την εκπόνηση δύο μελετών, στην εταιρία ΑΣΠΡΟΦΩΣ, με τίτλους «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φυλής».
γ. Σύμφωνα με την υπόδειξη των μελετητών, ο Δήμος Φυλής απευθύνθηκε, εν συνεχεία, στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), για την αξιολόγησή τους. (ΣΧΕΤΙΚΟ 1)
δ. Η ΕΕΑΕ με έγγραφό της αμφισβήτησε την εγκυρότητα των μελετών (ΣΧΕΤΙΚΟ 2), με αποτέλεσμα ο Δήμος Φυλής να θεωρήσει ότι δεν έπρεπε να τις δημοσιοποιήσει, καθώς, μάλιστα, ο αποκλειστικά αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής Φορέας,
δηλαδή ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), είχε δρομολογήσει τη σύνταξη Επιδημιολογικής Μελέτης στο ΧΥΤΑ Φυλής με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημονικών Φορέων.(ΣΧΕΤΙΚΟ 3)
ε. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της, στις 30 Ιανουαρίου 2020, η ΕΕΑΕ η οποία, τεκμηριώνει, επιστημονικά, ότι ουδείς κίνδυνος υπάρχει αφού δεν εναποτίθενται ραδιενεργά απόβλητα στο Δήμο Φυλής κι ότι οι εκπομπές είναι κάτω από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Όρια. (ΣΧΕΤΙΚΟ 4)
Στ. Το πραγματικά κατακριτέο είναι ότι η συλλογικότητα η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις μελέτες, απέκρυψε, συνειδητά, ότι η εγκυρότητά τους έχει αμφισβητηθεί από την ΕΕΑΕ, αφού ο Δήμος μαζί με τις μελέτες της χορήγησε και το σχετικό έγγραφο. (ΣΧΕΤΙΚΟ 5) Παράλληλα, με πρόσχημα τη δημοσιοποίηση των μελετών, η συγκεκριμένη συλλογικότητα, επιχειρεί να κλιμακώσει, τον ακατανόητο πόλεμο εναντίον του Χρήστου Παππού, υποστηρίζοντας αναληθώς ότι:
1. επέτρεψε αλλεπάλληλες επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και εισέπραξε αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως
2. πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς επέκτασης και συνέχισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
3. είναι υποταγμένος στα συμφέροντα των σκουπιδοεργολάβων και ταυτόχρονα, η ηθικά και ποινικά κολάσιμη στάση του, επιβραβεύεται με τα «αμαρτωλά» αργύρια των αντισταθμιστικών.
Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος Φυλής δεν μπορεί να επιτρέψει και πολύ περισσότερο να πρωτοστατήσει στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, για τον απλούστατο λόγο ότι, όπως προαναφέρθηκε, αποκλειστικά αρμόδιος για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής δεν είναι ο Δήμος Φυλής, αλλά ο ΕΔΣΝΑ.
Εντελώς αναληθές, αστήρικτο, προσβλητικό και συκοφαντικό είναι, επίσης, ότι ο Δήμαρχος Φυλής διατηρεί οποιαδήποτε σχέση με «σκουπιδοεργολάβους» και πολύ περισσότερο ότι η στάση του είναι ηθικά και ποινικά κολάσιμη.
Απεναντίας, με Εισαγγελική Διάταξη τέθηκε στο αρχείο, ως «νόμω και ουσία αβάσιμη», η από 24-02-2017 έγγραφη καταγγελία συλλογικότητας «ότι τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και ο Δήμαρχος Φυλής ουδόλως έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν οι ρύποι και οι τοξικές ουσίες που προέρχονται από την ως άνω λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, οι οποίοι έχουν ως άμεση συνέπεια τη σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και την πρόκληση προβλημάτων υγείας και θανάτων». (ΣΧΕΤΙΚΟ 6)
Πάγια θέση του Δήμου Φυλής, που έχει εκφραστεί, με επανειλημμένες Αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου, είναι ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει τον κύκλο της ζωής του κι ότι πρέπει να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.
Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Δήμου Φυλής, πρόκειται άμεσα, να δημοπρατηθεί το, μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο της δημιουργίας Πάρκου Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). (ΣΧΕΤΙΚΑ 7-8) Από το Ενεργειακό Πάρκο θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 10 MW που θα διατεθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής που απειλούνται από τον ενεργειακό αποκλεισμό, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που έχει συστήσει ο Δήμος Φυλής.
Για την πρωτοβουλία αυτή έχει, εκτός των άλλων, επαινεθεί, δημόσια, από την περιβαλλοντική Οργάνωση GREEN PEACE. (ΣΧΕΤΙΚΟ 9)
Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ (ύψους 36 κι όχι 40 εκατ. Ευρώ ετησίως), δεν είναι καθόλου "αμαρτωλά", αλλά απολύτως νόμιμα και καταβάλλονται, ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο
Δήμος Φυλής, με Απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, στο οποίο μετέχουν πάνω από εξήντα αιρετοί των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής. Και φυσικά, θα πάψουν να καταβάλλονται, όταν κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Σημειωτέον δε ότι, τουλάχιστον 21 εκατ. Ευρώ εξ αυτών, διατίθενται, ετησίως, για τη μισθοδοσία του Δήμου Φυλής
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, καθώς αποτελεί εθνικό θέμα, αφού επηρεάζει τη ζωή του μισού πληθυσμού της Χώρας.
Ο Δήμος Φυλής, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα τον υπερβαίνει, στηρίζει, διαχρονικά, την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, που θα ανακουφίσει την Αττική και θα απαλλάξει τον ίδιο από μια μεγάλη εστία ρύπανσης. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί με υπευθυνότητα, σύνεση και σεβασμό στις απόψεις όλων.
Έστω κι αν απορεί, όταν η καταγγέλλουσα συλλογικότητα, διακεκριμένο μέλος της οποίας είναι ο Θωμάς Μπιζάς, σύζυγος της Αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ, την περίοδο 2014- 2019, ουδέποτε απευθύνθηκε στην αρμόδια Αφροδίτη Μπιζά, αλλά στον αναρμόδιο Δήμαρχο Φυλής.
Οι απαντήσεις του συντάκτη του ΕΘΝΟΥΣ
1) Το δημοσίευμά μας στηρίχθηκε στην δημοσιοποίηση των μελετών που παρήγγειλε ο Δήμος Φυλής το 2015. Η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» ζητούσε από τον Μάρτιο του 2018 να δοθούν οι μελέτες στη δημοσιότητα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, εξασφάλισε εισαγγελική παραγγελία και τις παρέλαβε από τον Δήμο την περασμένη εβδομάδα. Το ethnos.gr περίμενε τις μελέτες αυτούσιες και δεν αναπαρήγαγε υλικό από τις μάχες που δόθηκαν όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στον Δήμαρχο Φυλής και το Δυτικό Μέτωπο. Πάντως, «τα αναληθή και συκοφαντικά δημοσιεύματα» μια χαρά τα επικαλέστηκε την επόμενη μέρα (30/1) ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής, περιγράφοντας «την απαράδεκτη κατάσταση» στον ΧΥΤΑ Φυλής τον οποίο έχει επισκεφθεί αυτοπροσώπως, όπως τόνισε.
2) Εδώ υπάρχει σοβαρό κενό. Ο Δήμος λέει ότι παρέλαβε τις μελέτες (Οκτώβριος 2015) και «εν συνεχεία» ζήτησε την αξιολόγήσή τους από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Πόσον καιρό κράτησε αυτό το «εν συνεχεία»; Δυόμισι ολόκληρα χρόνια! Οπως φαίνεται ολοκάθαρα στα έγγραφα που επισυνάπτονται, το αίτημα προς την ΕΕΑΕ υπεβλήθη στις 20 Μαρτίου 2018 όπως φαίνεται ολοκάθαρα στα έγγραφα που επισυνάπτονται. Τι τον έκανε να ανησυχήσει μετά από τόσον καιρό; Πάντως, η ΕΕΑΕ έβγαλε το πόρισμά της σε οκτώ μέρες.
3) Το ethnos.gr έσπευσε να δημοσιοποίησει τις αμφιβολίες που εξέφρασε η ΕΕΑΕ για την εγκυρότητα των μελετών (www.ethnos.gr/ellada/85689_hyta-fylis-i-epitropi-atomikis-energeias-epibebaionei-tin-yparxi-ereynas-amfisbitei-ta ) μόλις παρέλαβε την σχετική ανακοίνωσή της στις 30 Ιανουαρίου 2020.
4) Δεύτερο φάουλ του Δήμου Φυλής που οφείλει να γνωρίζει από μπάλα καθώς με έναν περίεργο τρόπο κατάφερε αν και μικρός σε πληθυσμό να έχει δύο ομάδες στην Α' Κατηγορία (Θρασύβουλος, Ακράτητος). Λέει ότι «αποκλειστικά αρμόδιος για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ο ΕΔΣΝΑ». Μόνο που ο ίδιος ο κ. Παππούς είναι ένα από τα επτά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή του οργάνου που συνεδριάζει δεκάδες φορές τον χρόνο για να λαμβάνει τις αποφάσεις. Και είναι εκεί από το 2015, αποφασίζοντας τόσο υπό την διοίκηση Δούρου όσο και επί Πατούλη.
5) Δεν θα αμφισβητήσουμε τις πρωτοβουλίες του κ.Παππού για το καλό της Φυλής, αρκεί κάποτε να φέρουν και απτά αποτελέσματα. Προφανώς, οι κάτοικοι της περιοχής κάτι θα γνωρίζουν και τον εκλέγουν. Θα περιμέναμε πάντως από τον ίδιο και κάποιο σχολιασμό για το πρόσφατο δημοσίευμά μας (www.ethnos.gr/ellada/85719_2025-kleinei-i-homateri-sti-fyli ) όπου αναφέρουμε ότι με βάση τον σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Γ.Πατούλης, κλείνει μεν η χωματερή αλλά θα λειτουργήσει στη Φυλή δεύτερο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων όπου θα γίνεται και η καύση των προϊόντων του.
6) Ο Δήμος Φυλής δεν λαμβάνει μόνον αντισταθμιστικά ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως εδώ και πολλά χρόνια από τότε που η περιοχή ανέλαβε να θάβει τα σκουπίδια της Αττικής. Ήταν και ένας από τους λίγους δήμους που ρύθμισαν χρέη με μια διάταξη των αρχών του 2015 η οποία του επιτρέπει να αποπληρώσει χρέη 450 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 2.100 χρόνων! Το ερώτημα είναι πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα. Σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης όπως επέβαλε ο νόμος έως τον Αύγουστο του 2019 όταν άλλαξε με τον νόμο 4625; Την απάντηση δίνει ο ίδιος πληροφορώντας ότι τα 21 εκατομμύρια δίνονται για την μισθοδοσία των υπαλλήλων.