Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Ολιγωρία της διοίκησης του δημάρχου κ. Γιάννη Γκικα στο θέμα της απομάκρυνσης των πυλώνων και της υπογειοποίησης των Καλωδίων Υψηλής Τάσης επισημαίνει ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» κ. Λάμπρος Σκλαβούνος

Κατηγορία: ΑΙΓΑΛΕΩ Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2021

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» κ. Λάμπρος Σκλαβούνος εξέδωσε Αναλυτική ανακοίνωση για την πορεία των εξελίξεων στο θέμα της απομάκρυνσης των πυλώνων και της υπογειοποίησης των Καλωδίων Υψηλής Τάσης που διατρέχουν τον Δήμο, τη σοβαρότητα σε θέματα υγείας του ανυπεράσπιστου πολίτη και υπερτονίζει την ολιγωρία της διοίκησης του δημάρχου κ. Γιάννη Γκικα:


(ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΠΥΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Μαΐου 2021 η παράταξή μας έκανε εισήγηση με θέμα την απομάκρυνση των πυλώνων και την υπογειοποίηση των Καλωδίων Υψηλής Τάσης που διατρέχουν τον Δήμο μας. Μεταξύ άλλων προτείναμε να ορισθεί μία επιτροπή με μέλη από όλες τις παρατάξεις του Δήμου μας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και την συνεχή παρακολούθηση του θέματος καθώς και την τακτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι να επιλυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Μεταξύ των προτάσεων μας ήταν και η πραγματοποίηση σύσκεψης με στελέχη του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) προκειμένου να ενημερωθούμε και συγχρόνως να τους μεταφέρουμε την αναγκαιότητα για την επίσπευση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του έργου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, πράγματι, αποφάσισε να συσταθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων και με συντονιστή τον Δήμαρχο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες.

Για τον σκοπό αυτόν λοιπόν την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής με στελέχη του ΑΔΜΗΕ.

Από την αναλυτική παρουσίαση του θέματος από τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκαν, διασαφηνίστηκαν και διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:


  • Στην αναφορά του κ. Δημάρχου περί της ένταξης του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πήραμε την σαφή, ξεκάθαρη και κατηγορηματική απάντηση ότι ΟΧΙ δεν έχει ενταχθεί.
  • Ανέφεραν ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό διότι θα εξασφαλιστούν κονδύλια από διάφορες πήγες (ΕΣΠΑ, κονδύλια του ΑΔΜΗΕ, πράσινο ταμείο, κ.λπ.) και θα υλοποιηθεί το έργο.




Ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο αρμόδιος Φορέας, έχει συμπεριλάβει το έργο στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης και ενδιαφέρεται σθεναρά για την υλοποίηση του. Θα στηρίξει τον Δήμο Αιγάλεω αναλαμβάνοντας το κόστος των απαραίτητων κατεδαφίσεων. Ήδη έχει ξεκινήσει μελέτες και περιμένει τις ενέργειες του Δήμου.



Για να υπογειοποιηθούν οι γραμμές απαραίτητη συνθήκη είναι να κατασκευαστεί το ΚΥΤ ΑΙΓΑΛΕΩ (το οποίο έχει μείνει να λέγεται ΚΥΤ ΡΟΥΦ). Η αποξήλωση των υφιστάμενων Εναέριων Γραμμών Υψηλής Τάσης θα μπορέσει να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του ΚΥΤ ΑΙΓΑΛΕΩ.



Για να γίνει αυτό πρέπει ο Δήμος μας να προβεί άμεσα στην τήρηση των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο που αναφέρεται παρακάτω.


  • Στις 15 Ιουλίου 2020 είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης και Ενεργειών μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Αιγάλεω, της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο και στόχο του μνημονίου να υλοποιηθεί άμεσα η εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αιγάλεω στην περιοχή του Ελαιώνα (ειδικά στα ΟΤ 789, 813, 814Α, 816, 816Α ).
  • Βασική προϋπόθεση, είπαν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, είναι ο Δήμος να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή του μνημονίου.
  • Θεωρούν πολύ σημαντικό αλλά και κομβικό σημείο Δήμος και ΑΔΜΗΕ να δουλεύουν παράλληλα.
  • Σε ερώτηση των στελεχών του ΑΔΜΗΕ, αν ο Δήμος Αιγάλεω έχει προβεί σε κάποιες από τις περιγραφόμενες στο Μνημόνιο ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί το Μνημόνιο και να προχωρήσουν τα έργα, ο κ. Δήμαρχος απάντησε αρνητικά.


Στην ερώτηση των στελεχών αν ο Δήμος θα είναι έτοιμος τον Οκτώβρη να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ θα στείλει τις μελέτες ο κ. Δήμαρχος απάντησε αρνητικά.

Ανέφεραν ακόμη, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εκτέλεση του μνημονίου από την πλευρά του Δήμου Αιγάλεω.

Επίσης ανέφεραν ότι πρόσφατα έστειλαν επιστολή στον Δήμο, με την οποία υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και πρέπει να τηρήσει.


Σχετικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί στον Δήμο Αιγάλεω για να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να γίνει η υπογειοποίηση των Γραμμών Υψηλής Τάσης, μας γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

  • Στις 27/10/2015 η ΔΕΗ έδωσε στον Δήμο Αιγάλεω 6.308.171,73 ευρώ (Εισφορά σε χρήμα, Πράξη Εφαρμογής Μ 10/2011 περιοχή Ελαιώνα) προκειμένου να προχωρήσει σε απαραίτητα έργα σχετιζόμενα με την υλοποίηση του έργου υπογειοποίησης των Εναέριων Γραμμών Υψηλής Τάσης και την κατασκευή του ΚΥΤ ΑΙΓΑΛΕΩ.
  • ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ αναμένουν από το 2015 τον υπολογισμό της αποζημίωσης για τα επικείμενα κτίσματα που βρίσκονται επί των συγκεκριμένων εδαφικών τμημάτων έτσι ώστε να προβούν στην παραχώρησή τους και να μπορέσει να εκδοθεί άδεια δόμησης στο ΟΤ813 για το ΚΥΤ που θα οδηγήσει στη συνέχεια στην αποξήλωση των εναέριων γραμμών και κατ΄ επέκταση των πυλώνων.


Καθώς, όπως αναφέραμε το έργο περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και είναι σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες μελέτες τόσο του ΚΥΤ όσο και των γραμμών, η μη επίσπευση του υπολογισμού της αποζημίωσης για τα επικείμενα κτίσματα αποτελεί εμπόδιο προς την ολοκλήρωση του Έργου.

Στο τέλος της συνάντησης (14/07/2021) και με σκοπό να αποσαφηνιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσει το έργο του ΚΥΤ και των γραμμών, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ πρότειναν νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες.

Συνοψίζοντας τονίζουμε τα εξής:


  • Στην συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ενός Μνημονίου Κατανόησης και Ενεργειών (το οποίο έχει υπογραφεί 15/07/2020) μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Αιγάλεω, της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
  • Για το Μνημόνιο αυτό δεν έχει γίνει καμία αναφορά μέχρι τώρα από την Διοίκηση του Δήμου μας.
  • Διαπιστώσαμε ολιγωρία του Δήμου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του έργου.
  • Δεν ξεκίνησε η χρησιμοποίηση των προαναφερθέντων χρήματων (6.308.171,73 ευρώ) που δόθηκαν στον Δήμο προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του έργου.
  • Με άρθρα μας στον τύπο, στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης και με την Εισήγησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζαμε εδώ και περίπου ένα χρόνο την αγωνία μας αλλά και καταδεικνύαμε την σοβαρότητα του θέματος.



Ακόμα και μετά από επίμονο αίτημά μας και πίεση ζητούσαμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η Διοίκηση έλεγε πως δεν υπάρχουν στοιχεία προς συζήτηση, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε… το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, στο οποίο βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνεται το έργο!

Πιστεύουμε ότι για τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση όλων των παρατάξεων και κυρίως των δημοτών.

Η μέχρι τώρα σιγή αλλά και η ασύγγνωστη ολιγωρία που επικρατεί από την Διοίκηση, μας προβληματίζει έντονα. Η υπογραφή ενός μνημονίου δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα (όπως εξάλλου καταδείχθηκε), αν δεν γίνουν οι ενέργειες που δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν οι συμμετέχοντες στο μνημόνιο σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ελπίζουμε πως μετά την επόμενη συνάντηση της επιτροπής με τον ΑΔΜΗΕ θα τεθούν πλέον οι βάσεις για την έναρξη και υλοποίηση του τόσο σημαντικού αυτού έργου για το καλό των Δημοτών. Γιατί ο Δήμος είναι οι Δημότες του …



Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας