Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Την Προβλήτα 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου. Εξώδικη δήλωση του Δήμου προς την ΕΤΑΔ.

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021Σε νομικές ενέργειες που υποστηρίζουν την διεκδίκηση της «Προβλήτας 4» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχώρησε ο Δήμος Χαϊδαρίου. Όπως είναι γνωστό, με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος διεκδικεί να του αποδοθεί η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά και να μην παραχωρηθεί η χρήση της στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Χαϊδαρίου απηύθυνε εξώδικη δήλωση προς την ΕΤΑΔ κατά τη διενέργεια του πρόσφατου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση τμήματος της έκτασης των Ναυπηγείων.

Με το εξώδικο ο Δήμος Χαϊδαρίου ζητάει την ελευθέρωση και απόδοση στο Δήμο Χαϊδαρίου της έκτασης που καταλαμβάνει η Προβλήτα 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Το εξώδικο του Δήμου προς την Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων, λόγω της κρισιμότητας του θέματος για την Δυτική Αθήνα και της πολιτικής διάστασης που έχει, κοινοποιήθηκε επίσης στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόριο – Αλέξανδρο Δημητριάδη, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, στον υπουργό Επικρατείας, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, στον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Άκη Σκέρτσο και στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Όπως σημειώνει στην εξώδικη δήλωση ο Δήμος:


«Η απόδοση στον Δήμο της προβλήτας 4 είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πολίτες του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, για την τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη η άλλοτε μαγευτική παραλία του Σκαραμαγκά από την εκεί εγκατάσταση των Ναυπηγείων.


Από το χρόνο δημιουργίας του χώρου της προβλήτας 4, ΟΥΔΕΠΟΤΕ αυτή χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία του Ναυπηγείου.


Η δημοπράτηση και η πώληση της επίμαχης προβλήτας 4 δεν είναι νόμιμη, καθώς χαρακτηρίστηκε ως δημόσιο κτήμα, όχι υπαγόμενο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά με την ιδιότητα του κοινοχρήστου.»

Με την εξώδικη δήλωση, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί την ΕΤΑΔ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια αφορά και περιλαμβάνει την έκταση της προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, άλλως δηλώνει ότι θα καταφύγει ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη και προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών της Δυτικής Αθήνας που προσβάλλονται από τις ενέργειες δημοπράτησης και πώλησης της ανωτέρω έκτασης.

Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ τελικά κηρύχθηκε άγονος λόγω έλλειψης προσφορών.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ουσιαστικά προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπήρχαν και στον διαγωνισμό που αφορούσε το υπόλοιπο κομμάτι της έκτασης των Ναυπηγείων ο οποίος επίσης κηρύχθηκε άγονος. Τα προβλήματα αυτά είχε αναδείξει ο Δήμος Χαϊδαρίου, υπερασπιζόμενος το συμφέρον της πόλης, με προηγούμενη εξώδικη δήλωση που είχε απευθύνει προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τον Δεκέμβριο του 2020, κατά την διενέργεια του διαγωνισμού για την πώληση του κυρίως μέρους των ακινήτων των ΕΝΑΕ, του λεγόμενου «στρατιωτικού τμήματος». Σε εκείνη την εξώδικη δήλωσή του, ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε επισημάνει ότι στα προς πώληση από τον Ειδικό Διαχειριστή ακίνητα περιλαμβάνονταν και οικόπεδα τα οποία, σύμφωνα με το ΚΑΕΚ τους, δεν ανήκουν στον Ειδικό Διαχειριστή δηλαδή στα ΕΝΑΕ αλλά στον Δήμο Χαϊδαρίου !

Ο Δήμος Χαϊδαρίου θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές του ανάλογα με την ανταπόκριση της Πολιτείας. Οι διεκδικήσεις του Δήμου για την αποκατάσταση της πρόσβασης της πόλης μας στην θάλασσα εδράζονται σε στέρεα νομικά θεμέλια και έχουν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από το Χαϊδάρι και όλη την Δυτική Αθήνα. Το αίτημα απόδοσης της Προβλήτας 4 στον Δήμο και στον λαό του Χαϊδαρίου έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου. Την ίδια απόφαση έχει πάρει και το ΔΣ του ΑΣΔΑ, όπου εκφράζεται η βούληση και των 7 Δήμων του Δυτικού Τομέα της Αθήνας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας