Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Δήμος Χαϊδαρίου: Όλη η αλήθεια για τα Δημοτικά γήπεδα τένις. Καταπατήσεις - οικειοποιήσεις και ιδιωτικοποίηση Δημοτικής Περιουσίας

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 07 Απριλίου 2021

 

Ο Δήμος Χαϊδαρίου εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: " Όλη η αλήθεια για τα Δημοτικά γήπεδα τένις." Αναφέρονται γεγονότα που εκπλήσσουν τον μέσο δημότη για καταπατήσεις - οικειοποιήσεις και  ιδιωτικοποίηση Δημοτικής Περιουσίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τελευταία, η κυρία Δήμητρα Χατζή έχει εξαπολύσει μια αδίστακτη πολεμική εναντίον της Δημοτικής Αρχής, με έμφαση στα λεγόμενα «μπλε» γήπεδα δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αθλητικού Κέντρου της πόλης.

Επειδή οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, εκτός βέβαια από ορισμένους «παράγοντες» γνωστούς για τις ανομολόγητες επιδιώξεις τους, θεωρούμε αναγκαίο να καταθέσουμε όλη την αλήθεια γι’ αυτό το θέμα αναφέροντας τα γεγονότα, όπως ακριβώς έχουν.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι η κα Δήμητρα Χατζή, με πρόσχημα ή με την κάλυψη του ΑΟΑΧ στον οποίο είναι  Πρόεδρος πάνω από 20 χρόνια, από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου και εν συνεχεία της υπεύθυνης του Δήμου  στον Τομέα του Αθλητισμού, είχε επιβάλει ένα καθεστώς αποκλειστικής εκμετάλλευσης στα γήπεδα του τένις του Δήμου Χαϊδαρίου και κυρίως τα λεγόμενα «μπλε» γήπεδα. Αυτό το καθεστώς εδραιώθηκε και συνεχίσθηκε με τις ευλογίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Σελέκου.

Πρόκειται καθαρά για ιδιωτικοποίηση Δημοτικής Περιουσίας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι απομένει ελάχιστος χρόνος  χρήσης των γηπέδων για να διαθέσει ο Δήμος στους Δημότες. Ουσιαστικά αναγκάζονται να καταφεύγουν στην κα Χατζή κα φυσικά να πληρώσουν το αντίτιμο που ανέλεγκτα ορίζει εκείνη.

Μάλιστα σύμφωνα με τις επιλογές της κας Χατζή προτιμώνται όσοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν, πολλές φορές κάτοικοι άλλων περιοχών, με συνέπεια να στερούνται τα γήπεδα οι Χαϊδαριώτες και οι Χαϊδαριώτισες και κυρίως η Νεολαία μας, που αγαπά το ευγενές και δημοφιλές αυτό άθλημα.

 

Κατόπιν όλων αυτών, ανέλεγκτη η κα Χατζή έφθασε στο σημείο να συμπεριφέρεται ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης κυρίως των «μπλε» γηπέδων, να έχει τα κλειδιά των εγκαταστάσεων μέχρι και να διαθέτει και να διαχειρίζεται τους χώρους για διαφήμιση  και εν γένει να θεωρεί τα γήπεδα ιδιοκτησία της.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι όταν αναλάβαμε-διότι αρκετά στοιχεία δε μας ήταν ήδη γνωστά-, μας έκανε εντύπωση ότι το αίτημα παραχώρησης που μας έκανε η κυρία Χατζή αφορούσε μόνο το Γ γήπεδο. Όταν την ρωτήσαμε γιατί δεν αιτείται τα μπλε γήπεδα ή αυτά της ανάπλασης η ίδια επικαλείτο είτε ότι «το ξέχασε», ή ότι δεν είχε καταλάβει ότι έπρεπε  να το κάνει γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν της είχε αυτό ζητηθεί.

Σε όλα αυτά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν απλά θεατής. Εμείς όμως δεν ήρθαμε για να συνεχίσουμε τις πρακτικές του παρελθόντος, να είμαστε θεατές, να φοβόμαστε μήπως στενοχωρήσουμε κανένα, όλους να τους καλοπιάνουμε και η πόλη θα βυθίζεται στο μαρασμό. Δεσμευτήκαμε ότι όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και εδώ, τον Δήμο θα τον νοικοκυρέψουμε.

 Αποφασίσαμε λοιπόν να βάλουμε τέρμα στην προκλητική ιδιωτικοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας.

Χωρίς υπερβολές, με συνολικό προγραμματισμό, αναγνωρίζοντας ότι καί το Αθλητικό Σωματείο ΑΟΑΧ και όχι ατομικά η κα Χατζή πρέπει να έχει τον ανάλογο χρόνο για τις δραστηριότητές του. 

Κατ’ αρχήν ζητήσαμε από την κα Χατζή να παραδώσει τα κλειδιά των εγκαταστάσεων, τα οποία κατείχε εκείνη. Ας σημειωθεί ότι, ακόμη και μέσα στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, η Διοίκηση του  ΑΟΑΧ επεδείκνυε  συστηματική άρνηση  να ενημερώνει τον Δήμο για αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των τμημάτων του και γενικά να διευκολύνει την χρήση των γηπέδων καί από το κοινό.  Μάλιστα η ίδια είχε δηλώσει ψευδώς  στον Δήμο ότι γίνεται χρήση των γηπέδων σε ημέρες και ώρες που αυτό δεν ίσχυε, προκειμένου να μην γίνει χρήση τους από κανέναν άλλον, κάτι που «δικαιολόγησε» όταν αποκαλύφθηκε λέγοντας ότι θα της ήταν «δύσκολο» σε περίπτωση που κάποιος αθλητής της χρειαστεί να κάνει προπόνηση, να ζητήσει τα κλειδιά στερώντας έτσι φυσικά από τους υπόλοιπους Χαϊδαριώτες την χρήση των γηπέδων. Για  αυτές τις ενέργειες της κας Χατζή και την συνολική μη συμμόρφωσή της ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε ενημερώσει, όπως όφειλε, την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 

 

 Καταρτίσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, βάσει του οποίου παραχωρήθηκε ικανός ανάλογος χρόνος στον ΑΟΑΧ. Παράλληλα οργανώσαμε τη Γραμματεία του Δήμου και ανοίξαμε τα γήπεδα στους κατοίκους της πόλης μας με δηλώσεις στη Γραμματεία και αυστηρή προτεραιότητα.

Και ολοκληρώνουμε με τη διαβούλευση και τελική έγκριση σύγχρονου Κανονισμού Χρήσης των Αθλητικών Χώρων.

Όλα αυτά βέβαια δεν αρέσουν στην κα Χατζή. Είχε συνηθίσει στο καθεστώς της ασυδοσίας. Έτσι μας κήρυξε τον πόλεμο. Πέρα από διάφορες δηλώσεις με ανακρίβειες, καθώς και διάφορες απειλές, επιχείρησε λοιπόν μέχρι και να αφαιρεθούν τα γήπεδα από την ιδιοκτησία του Δήμου.

Προσποιούμενη ότι δεν γνωρίζει την πραγματικότητα, όταν είδε ότι δεν μπορεί πλέον να είναι ο αποκλειστικός «νομέας» των «μπλε» γηπέδων αφού μέχρι να ενεργήσει ο Δήμος η ίδια διαβεβαίωνε ότι δεν αμφισβητεί την κυριότητα του Δήμου Χαϊδαρίου στα γήπεδα-απλά ήθελε να μην εισέρχεται κανείς άλλος σε αυτά-  πήγε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), και ζήτησε με αίτησή της να «νοικιάσει» τα γήπεδα από το ΤΕΘΑ ώστε να συνεχίσει την αποκλειστική εκμετάλλευση. Εκεί ισχυρίζεται ότι πληροφορήθηκε ότι τάχα ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει κάνει καταπάτηση εις βάρος του ΤΕΘΑ. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αναληθής. Η κα Χατζή γνώριζε από το παρελθόν ότι ο Δήμος έχει νόμιμο τίτλο στα γήπεδα. Της το είχαμε τονίσει στις πολλαπλές συναντήσεις που κάναμε το φθινόπωρο. Άλλωστε είτε από τις υπηρεσίες του Δήμου είτε από τα βιβλία του Κτηματολογίου που έχουν δημοσιευτεί όπου και  ο νόμιμος τίτλος του Δήμου, θα μπορούσε να το διασταυρώσει.  

 

Η αλήθεια λοιπόν για το θέμα  έχει ως εξής:

Η έκταση δίπλα στο Αθλητικό Κέντρο παραχωρήθηκε το 1999 στο Δήμο Χαϊδαρίου από το Υπ. Εθνικής Άμυνας. Εκεί ο Δήμος Χαϊδαρίου σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκατέστησε 50 λυόμενα για την προσωρινή στέγαση σεισμοπαθών. Στη συνέχεια, όταν έφυγαν οι σεισμοπαθείς ο Δήμος Χαϊδαρίου χρησιμοποίησε το χώρο για διάφορες κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις, χωρίς να ενοχληθεί από κανένα. Αυτή η αδιατάρακτη και συνεχής νομή το 2008 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8. Παρ.9 του  νόμου 1337/83 και ειδικώτερα το άρθρο δηλώθηκε από τις νομικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου στο Κτηματολόγιο και κατακυρώθηκε υπέρ  του Δήμου.

Αυτή τη νομική πληρότητα προσπάθησε να ανατρέψει η κα Χατζή δεχόμενη τον όρο καταπάτηση. Ενώ και το ίδιο το ΤΕΘΑ ουσιαστικά αποδέχεται ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει  τον  τίτλο κυριότητας στο Κτηματολόγιο για την έκταση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τον διαθέσει όπως θα ήθελε η ίδια !

Μάλιστα τον όρο αυτό, -καταπάτηση- έσπευσε να υιοθετήσει» και μερίδα του τοπικού Τύπου. Ελπίζουμε από άγνοια. 

Με όλα αυτά η κα Χατζή, μολονότι ως  Δημοτικός Σύμβουλος είχε δώσει όρκο να υπηρετήσει την Πόλη και τον Δήμο, στρέφεται ευθέως εναντίον των συμφερόντων του Δήμου, εγγίζοντας την έννοια της υπονόμευσής τους. Η κα Χατζή θα ήταν ίσως ευτυχής πλέον αν η έκταση δεν ανήκε στο Δήμο, αλλά στο ΤΕΘΑ για να μπορέσει έστω να διαπραγματευτεί τη συνέχιση της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των γηπέδων. Έστω και αν πλήρωνε και ενοίκιο όπως φαίνεται. 

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς η έκταση ανήκει στον Δήμο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.

Άλλωστε, τα δεδομένα που αφορούν το άθλημα της αντισφαίρισης έχουν αλλάξει. Πέραν δηλαδή της αρχικής επιθυμίας του Δήμου να υπάρξει νοικοκύρεμα στην διαχείριση των γηπέδων-αλλά και παντού- σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση των γηπέδων τένις από το ευρύ κοινό, καθώς το τένις είναι το μόνο άθλημα που δεν «έκλεισε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και η δημοφιλία του αθλήματος αυξάνεται διαρκώς. Ο δε κόσμος που αυτή την περίοδο δεν έχει κάποια ασχολία-εργασία-σπουδές-λόγω του κορωνοϊού αρκετός. 

Προτεραιότητα του Δήμου σε όλα τα αθλήματα, και σε αυτό της αντισφαίρισης, είναι η άθληση των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων παιδιών. Η ανάδειξη πρωταθλητών από το Χαϊδάρι τιμά την πόλη μας και μας κάνει υπερήφανους. Σημασία όμως έχει η έμπρακτη στήριξη των αθλητών υψηλού επιπέδου από τα σωματεία και τους ομίλους  και όχι μόνον  η προβολή τους για διαφημιστικούς λόγους.  Η Δημοτική Αρχή έχει πραγματοποιήσει μάλιστα συναντήσεις με επιτροπές γονέων αθλητών από το συγκεκριμένο άθλημα, όπου μάλιστα προέκυψε ότι αρκετές φορές οι μικροί πρωταθλητές τίθενται σε δεύτερη μοίρα από τον όμιλο, μάλλον για οικονομικούς λόγους. Είναι σαφές σε όλους ότι η κα Χατζή επικαλείται, όταν αυτό την εξυπηρετεί, την «άθληση των παιδιών», ενώ το πραγματικό κίνητρο για όλη την συμπεριφορά της είναι το οικονομικό της συμφέρον. 

Η απολύτως αρνητική στάση της απέναντι σε κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου και συνεργασίας με τον Δήμο αναδείχθηκε και κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης κ. Ζανιά. Παρά το ότι κατά την συνάντηση βρέθηκαν σημεία επαφής με τον Πρόεδρο ώστε να υπάρξει μια υγιής συνεργασία εις όφελος του αθλήματος στην πόλη μας, η ίδια παρέμεινε αμετάπιστη και επέμεινε στο σύνολο των υπερβολικών και παράλογων απαιτήσεων της. 

Δυστυχώς, η καλλιέργεια τόσο οξυμένου κλίματος από την πλευρά της  που φτάνει μέχρι την αμφισβήτηση της Δημοτικής περιουσίας, κλονίζει αντικειμενικά αυτή την συνεργασία και προκαλεί συνεχώς προβλήματα εις βάρος των αθλούμενων νέων παιδιών. Και υπεύθυνη για αυτό είναι αποκλειστικά η ίδια. Από την πλευρά του Δήμου καταβάλλεται και θα συνεχίσει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την στήριξη της αθλούμενης νεολαίας, για την υπεράσπιση της Δημοτικής περιουσίας απέναντι σε κάθε απόπειρα άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησής της, για την διασφάλιση  του δικαιώματος κάθε Χαϊδαριώτη στην χρήση των Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών των στόχων μας,  ο Δήμος Χαϊδαρίου σχεδιάζει μάλιστα την δημιουργία πρόσθετων αθλητικών υποδομών και την αναβάθμιση των υφιστάμενων σε όλα τα αθλήματα, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου. 

Το Χαϊδάρι προχωράει μπροστά, και στον Αθλητισμό. Αυτό θέλουν οι συμπολίτες μας, αυτή την ξεκάθαρη δέσμευση έχουμε αναλάβει και την τηρούμε στο ακέραιο. 

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας