Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Προσφυγή στο ΣτΕ για την πώληση του Σκαραμαγκά από τον Δήμο Χαϊδαρίου

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο διαγωνισμοί για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η πρώτη αίτηση ακύρωσης στρέφεται εναντίον του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ Α.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα της πώλησης της προβλήτας 4, την οποία ο δήμος χαρακτηρίζει κοινόχρηστο χώρο. Η δεύτερη, κατά του διαγωνισμού των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν περιλήφθηκαν τμήματα ακινήτων, που ανήκουν στον Δήμο Χαϊδαρίου.

Η ανακοίνωση του Δήμου Χαϊδαρίου:

«Τις νομικές ενέργειες του Δήμου Χαϊδαρίου (αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ) κατά των δύο διαγωνισμών για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, παρουσιάσαμε χθες σε Συνέντευξη Τύπου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, μαζί με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου- για τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης- καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Με την ευκαιρία της Συνέντευξης Τύπου έκανα για άλλη μια φορά σαφές ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν είναι αντίθετος με την πώληση των Ναυπηγείων, καθώς γνωρίζουμε τη σημασία των ΕΝΑΕ για την απασχόληση και για την Ελληνική οικονομία συνολικά. Οι αντιρρήσεις και οι διεκδικήσεις του Δήμου είναι προσδιορισμένες και αφορούν το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων.

Συγκεκριμένα:

Η πρώτη αίτηση ακυρώσεως που υποβάλαμε στο ΣτΕ αφορά τον διαγωνισμό για την πώληση από την ΕΤΑΔ στον αγοραστή των Ναυπηγείων της Προβλήτας 4, η οποία ας σημειωθεί ότι δεν είναι με κανένα τρόπο απαραίτητη για τη λειτουργία των Ναυπηγείων. Αντίθετα, είναι απαραίτητη για την πρόσβαση της πόλης του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας συνολικά στο θαλάσσιο μέτωπο του Σκαραμαγκά, που αποτελεί το φυσικό επίνειό μας στη θάλασσα.

Στο μείζον αυτό ζήτημα έχουμε τη συμπαράσταση του ΑΣΔΑ ο οποίος εκφράζει τους 7 Δήμους της Δυτικής Αθήνας και με ομόφωνο ψήφισμα διεκδικεί και ο ίδιος την παραχώρηση της Προβλήτας 4 στους κατοίκους της περιοχής μας.


Όπως τεκμηριωμένα ανέλυσε και ο καθηγητής κ. Κοντιάδης, η πώληση της Προβλήτας 4 από την ΕΤΑΔ δεν είναι νόμιμη. Και αυτό γιατί η Προβλήτα 4 αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Η δεύτερη αίτηση ακύρωσης αφορά τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για την πώληση της κυρίως έκτασης των Ναυπηγείων. Από την εποχή του πρώτου διαγωνισμού για την πώληση του Ναυπηγείων, που είχε αποβεί άκαρπος, είχαμε στείλει εξώδικο στον Ειδικό Διαχειριστή επισημαίνοντας ότι στο προς πώληση ακίνητο των ΕΝΑΕ ανήκουν και ΚΑΕΚ που, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, ανήκουν στον Δήμο Χαϊδαρίου. Μεταξύ αυτών ένας Ιερός Ναός και τμήματα οδών. Παρόλα αυτά, καμία εξήγηση – ούτε καν προφορική – δεν δόθηκε από τον Ειδικό Διαχειριστή των ΕΝΑΕ. Έτσι και ο νέος διαγωνισμός περιλάμβανε ξανά τα ΚΑΕΚ του Δήμου Χαϊδαρίου!

Πέρα όμως από τις νομικές ενέργειες του Δήμου, η διεκδίκησή μας έχει και μια συνολική κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση. Η παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον Δήμο και στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και στη συνέχεια η ανάπλαση της Ακτής Σκαραμαγκά θα αποτελούσε μια από τις πολλές αναγκαίες κινήσεις για να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες που έχουν ιστορικά διαμορφωθεί ανάμεσα στις δικές μας λαϊκές συνοικίες και στα προνομιούχα Βόρεια και Νότια προάστια. Για αυτό και κατά τη Συνέντευξη Τύπου εξέφρασα την ελπίδα ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που είναι και Βουλευτής της περιφέρειάς μας, θα εκδηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και θα συμβάλουν στην εύρεση μιας λύσης.Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή, χωρίς όμως αυτό να είναι απαγορευτικό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας και της περιοχής μας».

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας