Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Δημήτρης Τσατσαμπάς: Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 και ο Δήμος Χαϊδαρίου

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2023

Ο δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου κ. Δημήτρης Τσατσαμπάς σε προσωπική του ανάρτηση μιλάει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το Δήμο Χαϊδαρίου, ενημερώνοντας, σχολιάζοντας και προτείνοντας:

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2023 θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον νόμο 4804/2021, ο οποίος επαναφέρει το πλειοψηφικό σύστημα.

  • Ο νέος νόμος ορίζει ότι Δήμαρχος εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού, που στην πρώτη εκλογή θα λάβει το 43%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων.
  • Σε διαφορετική περίπτωση διεξάγεται επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.
  • Οι Δήμαρχοι, που θα αναδειχθούν, θα έχουν πενταετή θητεία.
  • Ο συνδυασμός του Δημάρχου λαμβάνει εκ του νόμου τα 3/5 των εδρών, οι δε επιλαχόντες συνδυασμοί, εφόσον έχουν υπερβεί το 3%, λαμβάνουν αναλογικά τα υπόλοιπα 2/5 των εδρών.
  • Ακόμη ο νέος νόμος περιορίζει τον συνολικό αριθμό των δημοτικών συμβούλων, ενώ επιτρέπει στην κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών να συμμετέχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων (έως και150% των μελών του Δ.Σ).
  • Στο Δήμο μας ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από 33 θα μειωθεί σε 29, τα 17 μέλη θα είναι από τη διοίκηση και τα 12 από την αντιπολίτευση.
  • Σε ότι αφορά τον μέγιστο αριθμό των υποψηφίων σε κάθε συνδυασμό από μέχρι 50 που επιτρεπόταν, τώρα θα μπορεί να φτάσει τους 73.
  • Οι επιλογές του νομοθέτη με το Ν. 4804/2021 έχουν σαφή στόχο να ενισχύουν την πολιτική δύναμη του Δήμαρχου σε βάρος της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.
  • Στην διοίκηση συμμετέχει μόνο ο επιτυχών συνδυασμός με μεγάλο αριθμό εδρών και οι υπόλοιποι συνδυασμοί μοιράζονται τον εναπομείναντα μικρό αριθμό εδρών.
  • Η ενίσχυση των Δημάρχων επιτυγχάνεται και προεκλογικά με την δυνατότητα που παρέχει ο νόμος να εντάξουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων στον συνδυασμό τους, καθώς από τη θέση εξουσίας που κατέχουν έχουν αυξημένες επιρροές...

Όλα αυτά είναι συντηρητικές επιλογές ενίσχυσης του συγκεντρωτισμού στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ και υποβάθμισης βασικών δημοκρατικών αρχών.
Επομένως για τους υποψηφίους Δημάρχους, που κίνητρό τους είναι η προσφορά στον τόπο τους και όχι η ματαιοδοξία ή η ικανοποίηση συμφερόντων, οι ευρύτερες προγραμματικές συνεργασίες κατά την συγκρότηση των συνδυασμών είναι πρωτοβουλία εποικοδομητική.
Στο Χαϊδάρι ο βαθμός ικανοποίησης της τοπικής κοινωνίας για το έργο του Δήμου είναι χαμηλός, γιατί επί σειρά ετών οι διοικήσεις ξοδεύουν χρόνο και χρήμα μακρυά από τα πραγματικά προβλήματα και τις ουσιαστικες ανάγκες των κατοίκων.

  • Με την πεποίθηση ότι είμαστε οι πολλοί στο Χαϊδάρι που αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με χαμηλές προσδοκίες, η συνεργασία των δυνάμεων που συμμερίζονται αυτή την άρνηση είναι απαραίτητη.
  • Το καλό του τόπου μας απαιτεί μια νέα δημιουργική πρόταση, που να ενώνει τους πολίτες. Απαιτεί ένα κοινωνικό ρεύμα, που τις προσδοκίες θα τις μετατρέψει σε στόχους, δράση και έργο…
  • Υπό αυτήν την έννοια οφείλουμε να είμαστε υπέρ των συνεργασιών και των συνθέσεων πάνω σε πλαίσια αρχών, που θα υπηρετούν τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών της.

Θεωρώντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις δεν δικαιούνται να σκορπίζουν ή να εφησυχάζουν, η προσπάθεια για προγραμματικές συγκλίσεις είναι απόδειξη υπευθυνότητας

  • Οι δυνάμεις που πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση οφείλουν να αναδείξουν τον αξιακό τους ρόλο, οικοδομώντας ένα αυτοδιοικητικο πλειοψηφικό σχηματισμό, που θα ταράξει τα στάσιμα νερά..
  • Για μια μαχόμενη τοπική διοίκηση, που θα έχει στο κέντρο της τον δημότη και τις ανάγκες του.

Για έναν Δήμο αποτελεσματικό, με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Έναν δήμο που θα σέβεται το περιβάλλον και θα νοιάζεται πραγματικά για την καθημερινότητα των πολιτών του.

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας