Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

«ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ» - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΤΗΝΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2023

Την Παρασκευή 17/3 ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός με επιστολή του στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου, των τοπικών Συλλόγων και συνολικά των κατοίκων της πόλης στα σχέδια δημιουργίας μονάδας φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας εκφράσω την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών του Χαϊδαρίου, απευθυνόμενος σε σας καί με την ιδιότητά σας ως βουλευτής της Περιφέρειάς μας.
Τις τελευταίες εβδομάδες και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, θέσατε κατ’ επανάληψη ως ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. Δυστυχώς, με αφορμή την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προλειαίνεται μια εξέλιξη που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Από δημοσιεύματα στον Τύπο έχουμε πληροφορηθεί τα σχέδια του νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Προκοπίου για τη δημιουργία στα Ναυπηγεία μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση LNG. Πρόσφατα μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Προκοπίου αποκάλυψε, με ξεκάθαρο τρόπο, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με Ιαπωνικές εταιρείες για την πιθανή προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
Παράλληλα, στον Νόμο 4949 που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2022 προβλέπονται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης, μεταξύ των οποίων, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το Χαϊδάρι αλλά και για όλη τη Δυτική Αθήνα, τους Δήμους του Πειραιά και συνολικά το Λεκανοπέδιο, επειδή:
- Θα προκαλέσει μόλυνση της ατμόσφαιρας με εκλύσεις αερίων όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Ανάλογα με τη δυναμικότητά της, μια τέτοια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κώνου καυσαερίων πολλών χιλιομέτρων.
- Θα προσθέσει ακόμη μια βιομηχανική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω των Ναυπηγείων, των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο, των πολλών βιομηχανιών στο Θριάσιο Πεδίο, του ΧΥΤΑ Φυλής.
- Η συνεχής κυκλοφορία και ο πολυήμερος ελλιμενισμός των μεγάλων δεξαμενόπλοιων που θα τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο μια περιοχή μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, πάνω στη διαδρομή της αρχαίας Ιεράς Οδού και δίπλα στον Ναό της Αφαίας.
- Το πιο σημαντικό απ’ όλα, προκαλεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων. Καταρχήν των κοντινών στα Ναυπηγία οικισμών, συνολικά του Χαϊδαρίου και της ευρύτερης περιοχής. Σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος, είτε κατά την εκφόρτωση και αποθήκευση του υγροποιημένου αερίου είτε κατά την καύση του για την παραγωγή ενέργειας , οι καταστροφές μπορεί να είναι ανυπολόγιστες. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες και το πιθανό κόστος σε ανθρώπινες ζωές μιας έκρηξης, εξίσου επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων θα ήταν η έκλυση στην ατμόσφαιρα τοξικών αερίων, τα οποία μάλιστα θα έφταναν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, διαρκής θα είναι ο κίνδυνος μιας διαρροής στη θάλασσα του ψυκτικού υγρού που διατηρεί το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή. Αυτοί οι πολλαπλοί κίνδυνοι είναι και ο λόγος που αντίστοιχες εγκαταστάσεις δημιουργούνται πάντα σε πολύ μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές !
Η απειλή αυτή που διαμορφώνεται για την πόλη μας έχει ήδη προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των κατοίκων. Οι Σύλλογοι που εκπροσωπούν τους 4 πιο κοντινούς στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οικισμούς (Άνω Αφαία, Κάτω Αφαία, Δαφνί και Δάσος) με κοινές ανακοινώσεις εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν την αποτροπή της δημιουργίας κάθε εγκατάστασης LNG στον Σκαραμαγκά.
Πάγια θέση του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία έχει διατυπωθεί σε σειρά αποφάσεων του ΔΣ τα τελευταία χρόνια, είναι ότι συμφωνεί με τη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, λόγω της συμβολής τους και στην Οικονομία της χώρας και στην υλοποίηση των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τη χωροθέτηση στα Ναυπηγεία πρόσθετων χρήσεων υψηλής όχλησης αλλά και υψηλής επικινδυνότητας, που μάλιστα δεν είναι αναγκαίες για τη λειτουργία τους .
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου συνεδρίασε στις 28/2 και έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία «Εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μονάδας παραγωγής ενέργειας στο χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και σε οποιαδήποτε χρήση υψηλής όχλησης δεν σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των Ναυπηγείων».

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, τα Ναυπηγεία βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από κατοικημένες περιοχές του Δήμου μας και μόλις 15χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Είμαι βέβαιος, ότι με βάση τα παραπάνω, κατανοείτε την αγωνία, τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Σε ό,τι μας αφορά, είναι αυτονόητο ότι ως Δήμος Χαϊδαρίου θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να αποτρέψουμε εξελίξεις που ναρκοθετούν το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, σας απευθύνω έκκληση εκ μέρους του συνόλου των πολιτών του Χαϊδαρίου να εγγυηθείτε προσωπικά την αποτροπή μιας εξέλιξης που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Με την ελπίδα ότι η παρούσα επιστολή θα τύχει της δέουσας προσοχής και αντιμετώπισης, παραμένουμε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε το ζήτημα εις βάθος.

Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας