Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Βαγγέλης Ντηνιακός στην Attica Green Expo: «Πώς μετατρέψαμε την ενεργειακή κρίση σε όφελος 200.000€ ετησίως για το Χαϊδάρι»

Κατηγορία: ΧΑΪΔΑΡΙ Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2026

Στις καινοτόμες λύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που επέτρεψαν τον  εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού στο Χαϊδάρι, αναφέρθηκε ο τ. Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός, κατά τη συμμετοχή του στην έκθεση Attica Green Expo σύμφωνα με ανακοίνωση του.

 

  • Στο πλαίσιο του πάνελ «Ενεργειακή αναβάθμιση δήμων: Από τα σχολεία έως τον δημόσιο φωτισμό» όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι νυν Δήμαρχοι Αγρινίου και Αντιπρόεδρος κεδε Γιώργος Παπαναστασίου, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο κ. Ντηνιακός παρουσίασε το επιτυχημένο μοντέλο αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου με σώματα τύπου LED. Μια παρέμβαση που συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική εξυγίανση.

Το «Υβριδικό Μοντέλο» απέναντι στα αδιέξοδα της Απλής Αναλογικής

  • Ο κ. Ντηνιακός περιέγραψε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Διοίκησή του το 2019, όταν τα προβληματικά οικονομικά του Δήμου που παρέλαβε αλλά και τα θεσμικά εμπόδια του συστήματος της απλής αναλογικής-μη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο-, καθιστούσαν αδύνατη είτε την αγορά φωτιστικών με ίδιους πόρους του Δήμου είτε τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή τις κλασικές Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

«Εφαρμόσαμε ένα υβριδικό μοντέλο σύμβασης προμήθειας και εγκατάστασης», εξήγησε ο τ. Δήμαρχος. «Παρόλο που ρισκάραμε πολιτικά, βγάλαμε έναν διαγωνισμό χωρίς να συμπεριλάβουμε κόστος δανεισμού στον προϋπολογισμό, ζητώντας από τον ανάδοχο τιμές μετρητοίς της αγοράς με εξόφληση σε βάθος 8ετίας. Το αποτέλεσμα; Πετύχαμε τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση για τον Δήμο, καλύπτοντας το κόστος αποκλειστικά από την εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Δήμος έτσι όχι μόνο δεν  βάζει χρήματα από την τσέπη του για να αποπληρώσει τον ανάδοχο αλλά εξοικονομεί και 2.000.00ευρώ σε βάθος 10ετίας”τόνισε.

  • Τα οφέλη του έργου σε αριθμούς:
  • Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), αφορούσε την τοποθέτηση περίπου 4.200 φωτιστικών σωμάτων και περιλαμβάνει:
  • Εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%, που μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος για τον Δήμο που υπερβαίνει τις 200.000€ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια.
  • Μηδενικό κόστος συντήρησης, καθώς ο ανάδοχος έχει την «εγγύηση καλής λειτουργίας» και την υποχρέωση άμεσης αντικατάστασης τους για μια δεκαετία.
  • Smart City εφαρμογές: Το δίκτυο διαθέτει «έξυπνους αισθητήρες» για κεντρική διαχείριση της έντασης και αυτόματο εντοπισμό βλαβών.
  • Ενίσχυση με Φωτοβολταϊκά: Τοποθέτηση 100 αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων με πάνελ για περιοχές που χρειάζονταν άμεση ενίσχυση.

Σχετικά με το τελευταίο ο πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου τόνισε ότι η σημερινή Δημοτική αρχή στην πράξη προτίμησε να τοποθετήσει τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σώματα σε ένα μόνο σημείο-κάτι που άλλωστε θα μπορούσε να το κάνει με μία πρόσθετη σύμβαση πλαίσιο για τον συγκεκριμένο χώρο- παρά να φωτίσει σημεία που λόγω και του αρκετού πράσινου που διαθέτει το Χαϊδάρι, δεν καλύπτονται σε φωτεινότητα από την αντικατάσταση των νέων σωμάτων λεντ. 

 

  • Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ντηνιακός ανέφερε

«Η βελτίωση της ποιότητας φωτισμού και η μεγαλύτερη ασφάλεια στις γειτονιές του Χαϊδαρίου είναι πλέον δεδομένη. Είναι όμως απαραίτητο η σημερινή Διοίκηση να δημοσιοποιήσει τα ακριβή ποσά της οικονομικής εξοικονόμησης, ώστε να επιβεβαιωθεί και επίσημα η επιτυχία του σχεδιασμού μας. Η σιωπή τους βέβαια είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν στο ακέραιο».
Ο Βαγγέλης Ντηνιακός υπογράμμισε ότι η παραπάνω πρακτική που ακολούθησε το Χαϊδάρι αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» για κάθε Δήμο που θέλει να προχωρήσει σε πράσινες επενδύσεις, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά και οικονομικά προσκόμματα με τόλμη και σωστό σχεδιασμό.

 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας