Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Νύχτα με τον υπολογιστή: Πώς επιδρά στη διάθεση

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2019Το να περνά κανείς τη νύχτα μπροστά σε μία οθόνη κομπιούτερ δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία του.

Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση των υπολογιστών το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, επειδή η χρόνια έκθεση σε φωτεινές οθόνες τη νύχτα αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες.
Οι έρευνες απέδειξαν ότι η χρόνια έκθεση στο λαμπερό φως το βράδυ, ακόμα και αν προέρχεται από τις λάμπες του σπιτιού ή τον χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους τη νύχτα, αυξάνει τα επίπεδα μίας συγκεκριμένης ορμόνης του στρες, η οποία σχετίζεται με την κατάθλιψη και ελαττώνει τις νοητικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με ευρήματα, το λαμπερό φως τη νύχτα ενεργοποιεί κύτταρα των ματιών, που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση, τη μνήμη και την μάθηση.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση στις φωτεινές οθόνες έχουμε στη διάρκεια της νύχτας τόσο καλύτερη ψυχική διάθεση μπορούμε να εξασφαλίσουμε.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να καθόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι τη νύχτα, αλλά σαφώς όσο πιο λελογισμένη είναι η έκθεση στην ακτινοβολία και το έντονο φως της οθόνης τόσο καλύτερα είναι.

Πρακτικά, ο στόχος θα πρέπει να είναι να χρησιμοποιούμε όσο φως είναι απολύτως απαραίτητο και μόνον όταν το χρειαζόμαστε. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τις συνέπειες στην ψυχική διάθεση.
Και φυσικά, η έκθεση στο φως από τις οθόνες του υπολογιστή είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα λόγω της μεγάλης διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται ότι οι βραχύτερες ημέρες του χειμώνα προκαλούν σε πολλούς ανθρώπους (υπολογίζονται στο 10-20% του πληθυσμού) την επονομαζόμενη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (είναι γνωστή και ως κατάθλιψη του χειμώνα).

Αφροδίτη Καλαμάκη

Πηγή: www.iatronet.gr

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας