Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Τι είναι το έκζεμα, γιατί συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζεται

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 06 Φεβρουαρίου 2019




Το έκζεμα, ή αλλιώς δερματίτιδα, είναι μια γενικότερη αντίδραση του δέρματος σε μια σειρά από νοσήματα με παρόμοια συμπτώματα. Μία από τις συχνότερες μορφές του είναι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής.

Η δερματίτιδα, όπως λέγεται το έκζεμα, αποτελεί μια φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος σε ένα πλήθος ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που περιγράφουμε ως έκζεμα είναι φαγούρα, ερεθισμένο δέρμα με οίδημα και φυσαλίδες. Όταν η αιτία του εκζέματος είναι η επίδραση εξωγενών παραγόντων που δρουν ερεθιστικά στο δέρμα, τότε μιλάμε για ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για το έκζεμα
Οι παράγοντες που προκαλούν την ερεθιστική δερματίτιδα μπορεί να πολλοί. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι παρακάτω:

– Το νερό
– Τα απορρυπαντικά
– Τα σκληρά σαπούνια
– Τα αντισηπτικά
– Φυτικές ουσίες όπως το κρεμμύδι, η ντομάτα και τα έλαια.

Ειδικά η επαφή με το νερό και τα απορρυπαντικά που οδηγεί σε έκζεμα είναι γνωστή ως «δερματίτιδα της νοικοκυράς». Η ερεθιστική δερματίτιδα δεν έχει καμία σχέση με αλλεργία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε δέρμα έρχεται σε επαφή με κάποιον ερεθιστικό παράγοντα για ικανό χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είμαστε αλλεργικοί σε κάποια ουσία.

Θεωρητικά η λύση είναι να μην έρχεσαι σε επαφή με τον παράγοντα ή τους παράγοντες που προκαλούν το έκζεμα. Στην πράξη, όμως, είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις, γι’ αυτό μπορείς να λάβεις μερικά πρακτικά μέτρα.
– Προστάτευε τα χέρια σου με γάντια όταν έρχονται σε επαφή με το νερό και με απορρυπαντικά. Ακόμη και όταν μαγειρεύεις, μπορείς να φοράς ειδικά, λεπτά γάντια από λατέξ, ώστε να μην έρχεσαι σε επαφή με ερεθιστικές ουσίες.
– Απόφυγε το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά και τα λιπαρά που επιτείνουν τα συμπτώματα και δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου, κυρίως όταν το έκζεμα είναι σε έξαρση – νιώθεις κνησμό, το βλέπεις πρησμένο και ερεθισμένο.
– Ζήτησε τη βοήθεια του δερματολόγου αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Θα σου συστήσει τοπική αγωγή με κορτικοστεροειδή, μαλακτικά και κρέμες φραγμού, που επιταχύνουν την ίαση και καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Ακόμη, τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κνησμού.

Αναρτήθηκε από 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας