Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

«Καυγάς» γιατρών - φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς

Κατηγορία: ΥΓΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαρτίου 2019


Τρεις μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να κάνουν εμβόλια και αντιτετανικό ορό.


Η τροπολογία εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και δίνει τη δυνατότητα σε φαρμακοποιούς με άδεια άσκησης επαγγέλματος να εμβολιάζουν τους πολίτες κατά της εποχικής και να χορηγούν αντιτετανικό ορό, κατόπιν σχετικής πιστοποίησης.

Η διαδικασία της πιστοποίησης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και ύστερα από γνωμοδότηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαιρέτισε την τροπολογία, υπουστηρίζοντας ότι «αναγνωρίζεται και θεσμικά ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς του λεκανοπεδίου, ήδη ατύπως «99% των αντιγριπικών εμβολιασμών πραγματοποιείται στα φαρμακεία».

Ωστόσο, έντονες διαφωνίες εκφράζουν οι γιατροί, που θεωρούν ότι οι ιατρικές πράξεις πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά από γιατρούς.

Ήδη οι τρεις μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας - Αθηνάς, Πειραιά και Θεσσαλονίκης τάσσονται κατά της τροπολογίας.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία. «Ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», αναφέρει το προεδρείο του ΙΣΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας δήλωσε: «Αντί η πολιτεία να επιβάλλει την ισχύουσα σε όλη την Ευρώπη απαγόρευση πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή, αντί να θεσπίσει μέτρα ειδικότερα για τον περιορισμό της κατάχρησης αντιβιοτικών, αποπειράται να νομοθετήσει ανεξέλεγκτη και δυνητικά επικίνδυνη εφαρμογή ιατρικών πράξεων».

Ο δε Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να... σοβαρευτεί και να πάρει πίσω τη διάταξη η οποία, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου «επιτρέπει παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές».


onmed.gr

07/03/2019 

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας