Έχετε επιχείρηση στη Δυτική Αττική ;

Είστε Πολιτιστικός Σύλλογος, Αθλ. Σωματείο κλπ στη Δυτική Αττική ;

Καταχώρηση και προβολή δωρεάν στο opalmos.gr

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

Κρ. Αρσένης: “Κάνετε προκηρύξεις στην υγεία που ποτέ δεν ολοκληρώνετε, προκειμένου να απαξιώσετε τις δημόσιες δομές”, όπως στις ΤΟΜΥ Πετρούπολη

Κατηγορία: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2022

Ενάμισης χρόνος λέει το υπουργείο Υγείας ότι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια προκήρυξη -όχι για μόνιμες αλλά για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Τοπικές Ομάδες Υγείας- την ώρα που η πανδημία “σαρώνει” τη χώρα.


 Στις 19 Μαρτίου του 2021 έγινε η προκήρυξη των θέσεων, και ο υπουργός Υγείας απάντησε στην ερώτηση του βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη ότι στις 31 Αυγούστου 2022 “θα” αναρτηθούν οι πίνακες, και ως το τέλος Σεπτεμβρίου “θα” λειτουργήσουν άλλες 60 ΤΟΜΥ. Δηλαδή, δεν κατάφεραν σε ενάμιση χρόνο να ολοκληρώσουν μια προκήρυξη συμβάσεων έργου, και τον Σεπτέμβρη θα λειτουργούν και δεκάδες νέες ΤΟΜΥ. Αυτό θέλει η κυβέρνηση να πιστέψουμε -αλλά κανείς δεν το πιστεύει. 
Και δεν το πιστεύει γιατί βλέπει τι συμβαίνει στις ΤΟΜΥ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, με τις ανάγκες για παροχή υγειονομικής φροντίδας να είναι τεράστιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο ΤΟΜΥ Πετρούπολης. Στην 1η ΤΟΜΥ, από γιατρούς υπάρχει μόνο μία παθολόγος. Η γενική γιατρός έχει μετακινηθεί στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων. Από τις τέσσερις συνολικά νοσηλεύτριες και επισκέπτριες υγείας, οι δύο έχουν μετακινηθεί στου Αγίους Αναργύρους. Στη 2η ΤΟΜΥ δεν υπάρχει καν παθολόγος.
 Υπάρχει μόνο μία παιδίατρος. ΤΟΜΥ χωρίς παθολόγο -αυτή ήταν και είναι η κατάσταση, σε καιρό πανδημίας. Λειτουργούσαν σχετικά ομαλά οι δύο Τοπικές Ομάδες, μέχρι που η κυβέρνηση άρχισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και δομές, εξουθενώνοντας το υπάρχον προσωπικό και εγκαταλείποντας στην τύχη τους τους ασθενείς. 
Και λέει τώρα το υπουργείο ότι οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται σε αυτές τις ΤΟΜΥ, καθώς και οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο για να δουν κάποια στελέχωση. Και αυτή στα λόγια.

“Δε μας έχετε εξηγήσει αυτή η προκήρυξη για ποιον λόγο δεν προχώρησε. Για ποιους λόγους μέσα σε 13 μήνες, παράνομα, δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα; Αφήνετε τις δομές υγείας -είτε είναι οι ΤΟΜΥ, είτε είναι Κέντρα Υγείας, είτε είναι νοσοκομεία- ακραία υποστελεχωμένες.
 Οι άνθρωποι που μένουν, πραγματικά σας ήρωες αντιμετωπίζουν τις συνθήκες εργασίας, και τελικά αποθαρρύνετε όλους τους νέους γιατρούς από το να μείνουν στο δημόσιο σύστημα. Είναι σκόπιμο αυτό, ή τυχαίο; Έχουμε γιατρούς και είναι σαν να τους διώχνετε από το ΕΣΥ.
 Είναι προκηρύξεις τις οποίες ποτέ δεν ολοκληρώνετε γιατί δε βγάζετε τα αποτελέσματα, όπως θα οφείλατε βάσει του νόμου. Στρέφετε τελικά τους γιατρούς ή στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό”.

Καμία λέξη δεν είχε ο κ. Πλεύρης για το εργασιακό μέλλον των σημερινών εργαζόμενων, που δουλεύουν στις ΤΟΜΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Σε τι καθεστώς ανασφάλειας τους έχει η κυβέρνηση να εργάζονται; Δεν το απασχολεί το υπουργείο φυσικά η τύχη αυτών των εργαζόμενων, γιατί έχει άλλα στον νου του:
 Πώς να παραδώσει ακόμα περισσότερα κομμάτια της Δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες. Τι μας είπε ο κ. Πλεύρης ότι κάνει η κυβέρνηση; “Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές, εκεί που υπάρχουν, για να μπορέσουν να καλύψουν τα όποια κενά χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνεται ο πολίτης με κανένα κόστος”. Επαναλαμβάνουν απλώς το γνωστό τους ψέμα. Δωρεάν “συνεργάζονται” οι ιδιωτικές δομές; “Δώρο” κάνουν στην κοινωνία; 
Οι ιδιωτικές δομές πληρώνονται αδρά για τη “συνεργασία” τους με το Δημόσιο, και πληρώνονται από δημόσιο χρήμα, από το χρήμα δηλαδή των πολιτών που τάχα “δεν επιβαρύνονται”. Αντί να διοχετεύεται το δημόσιο χρήμα κατευθείαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία για προσλήψεις, υλικό, και υποδομές, η κυβέρνηση επιλέγει να το δώσει στους ιδιώτες.

Η κυβέρνηση έχει κεντρική της επιλογή να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όποιος διαθέτει χρήμα. Γι΄αυτό επιχειρεί να διαλύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και και γι’ αυτό είναι κεντρική μάχη η υπεράσπισή του με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε μας

Εφημερίδα Παλμός Δυτικής Αθήνας

Κάντε κλίκ στην φωτογραφία για να διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα

Οδηγός Αγοράς

Δωρεάν προβολή επιχειρήσεων

Κάντε κλίκ και δείτε σε ηλεκτρονική μορφή επιχειρήσεις και καταστήματα της Δυτικής Αθήνας